Odp: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?
Canon 5D I - kupiłem parę miesięcy temu, używam i polecam, jeśli natomiast budżet pozwoli szukałbym Mark II. Lepsze ISO, lepszy i większy wyświetlacz i możliwość nagrywania video - to dla mnie punkty za, jeśli miałbym wybierać pomiędzy nowszą a starszą konstrukcją.
warto kupić 5d i nie mysleć o cropach
Też się zastanawiałem nad zakupem 5D. Po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że odkąd ceny używanych 5D2 zaczęły spadać nie warto już wiązać się z 5D1. Dlaczego? Ponieważ do wyboru mamy albo ściuchane egzemplarze w niskich cenach, albo egzemplarze w stanie tip-top, ale w cenach astronomicznych jak na tak starą maszynę. Jednak gdyby ktoś sprzedawał pewną 5-tkę classic w super stanie i rozsądnej cenie - BRAĆ. Tyle, że to graniczy chyba z cudem. Dla mnie 5D1 sam z siebie (nie patrząc na stan i cenę)ma jedną wadę: brak czyszczenia matrycy. Innych wad dla amatora chcącego popróbować jakości FF - nie widzę.
Warto w zależności od ceny. Niemniej jednak jak pisał jac+ często puszki w dobry stanie kosztują strasznie dużo.
Tak tylko, że ta astronomiczna cena i tak jest sporo niższa od 5d2 z często przebiegiem wyższym niż 100tys (te za ok 4kpln) tzn 5d1 można kupić za ok 3,5kpln z przebiegiem do 10tys. Tak czy siak wszystko rozbija się o fundusze
Cytat:
Zamieszczone przez
freaku
Tak czy siak wszystko rozbija się o fundusze
Ano panie - jak to w kapitalizmie :) .
No dokładnie i dlatego nie ma dylematu warto czy nie warto dopóki się nie ma przynajmniej tych 4kpln i wtedy należy sobie zadać pytanie wytyrane 5d2 czy 5d1 w bdb stanie i jeszcze na 50 1.8 zostanie. Odpowiadając więc na pytanie z tematu wątku wg mnie warto kupić 5d1 a jeśli nie ma się 4kpln to nawet nie ma się nad czym zastanawiać bo nie ma konkurencyjnego aparatu na rynku czy to canona czy innej firmy, który jest choćby zbliżony obrazkiem do 5d1.
Cytat:
Zamieszczone przez
freaku
[...] bo nie ma konkurencyjnego aparatu na rynku czy to canona czy innej firmy, który jest choćby zbliżony obrazkiem do 5d1.
Coś w tym jest :smile:
Cytat:
Zamieszczone przez
freaku
Tak tylko, że ta astronomiczna cena i tak jest sporo niższa od 5d2 z często przebiegiem wyższym niż 100tys (te za ok 4kpln) tzn 5d1 można kupić za ok 3,5kpln z przebiegiem do 10tys. Tak czy siak wszystko rozbija się o fundusze
Twoje "te za ok 4kpln" to te za dokładnie 4kzł - istotnie 100-200k przebiegu. Tylko, że za 4,3zł znalazłem sztukę poniżej 25k. Za 4,5k na porządku dziennym z przebiegiem 30-60k. Faktycznie ogromna dopłata. :D
800-1000zł to bardzo często zaporowa dopłata w stosunku do 5d1