a może Canona 17-40 L - i w zakresie cenowym się mieści i jakość super i pokrywa większość używanych przez Ciebie zakresów:oops:Cytat:
Zamieszczone przez olgajam
Wersja do druku
a może Canona 17-40 L - i w zakresie cenowym się mieści i jakość super i pokrywa większość używanych przez Ciebie zakresów:oops:Cytat:
Cytat:
Ola, powiedz szczerze: czy (A)chcesz rozwiązać problem nieostrych zdjęć, czy (B)chcesz sobie kupić obiektyw? Bo to wbrew pozorom dwie różne sprawy...Cytat:
Jeśli (A) naprawdę chcesz rozwiązać problem nieostrych fotek, to podałem Ci conajmniej dwie potencjalne przyczyny nie wymagające wydawania 3 tysięcy, a mianowicie najpierw zwróć uwage na tryb aparatu: ciagly AF jest tylko w trybie SPORT, a jeśli to nie pomoże, spróbuj ze wspomaganiem AF z zewnętrznej lampy błyskowej. Dlaczego nie zainteresowałaś się zupełnie tymi sposobami rozwiazania problemu?
Jeśli zaś chodzi o to, że (B) po prostu chcesz sobie kupić obiektyw, to zupełnie co innego. Rozumiemy to tutaj na tym forum doskonale, choć podobno to u kobiet bardzo rzadkie :-)
Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi, jeśli Ty nie wiesz, poczytaj to:
http://prf-faq.foto-media.com.pl/7poziomow.html
Potem zobacz, do czego to prowadzi:
http://groups.google.com/group/pl.re...f05d2b8b2e5d07
http://prf-faq.foto-media.com.pl/anonim.html
Jeśli więc to jest twój problem, to proponuję nie wydawać tych 3 tysięcy, dozbierać jeszcze 2 i od razu kupić EF 24-70/2,8L.
Będziesz mieć spokój.;) :mrgreen:
Kup nowy EF-S 17-55 Canona ;-)
Miałem ten sam dylemat.. kupiłem 24-105 f4 L IS za 3350 :DCytat:
Pozdrawiam..
Artur
Szczerze, to chce robic dobre zdjecia. I od strony artystycznej i technicznej (zapisalam sie na kurs Portret dziecka do szkoly foto). Na sprzecie jako takim mi nie zalezy, moglabym robic nawet pudelkiem z dziurka, bo to wieksza sztuka niz dobrym sprzetem :) ale moje umiejetnosci sa na to zbyt male. Wcale mi sie nie chce wydawac pary tysiecy pln tym bardziej na cos, co za pare miesiecy bedzie mnie draznic z powodu swojej kiepskiej jakosci.Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Robie na manualu. Potrzebuje obiektywu, ktory mi ulatwi robienie zdjec w domu przy niezbyt dobrym oswietleniu. KITwym obiektywem jest mi ciezko. Chcialabym, zeby latwiej wychodzilo 'zamazane' tlo. KITowym oczywiscie wychodzi ale w domu nie jest to takie proste. Mam zew lampe blyskowa, ale rzadko uzywam, bo dziecko jest male i nie chce mu swiecic po oczach. Swego czasu dokupilam tez halogenki do dodatkowego oswietlenia (w domu mam dosc jasno ale i tak niewystarczajaco), ale sie kompletnie nie sprawdzily - bieganie za biegajacym 1 rocznym dzieckiem z halogenem na 10m kablu to paranoja.
Nie, nie.. zdecydowanie sprzet za tysiace zlotych mnie nie ekscytuje :) Ekscytuja mnie wyniki. Mam swoje ulubione site'y z fotografia dziecieca i chce zeby moje dziecko mialo troche takich zdjec. Poza tym to frajda jak kolezany z pracy spogladaja z zazdroscia (na zdjecia oczywiscie a nie na sprzet) ;-)
A potem zajme sie pewnie krajobrazami :)
Co ja mam napisać na temat :wink: Może dodam to, że miałem wcześniej sigmę 18-50 2.8 i kompletnie nie odpowiadała mi w niej dokładność AF. Często się mylił, zwłaszcza na szerokim kącie. Tamron ma wolniejszy AF, ale nie miałem kłopotów z nieostrymi zdjęciami jak dotąd. A wersja 17-50 która ma się ukazać.. Cóż, są dwie wady, pierwsza, że to tylko szkło do cropa 1,6 a druga to taka.. że ma dopiero się ukazać.
Tzn. w trybie "M" czy też wyłączasz autofokus? Czy jedno i drugie?Cytat:
Jesli dobrze sobie radzisz w manualu to może warto pomyśleć o obiektywach z mocowaniem M42?
Zgadza sie.Cytat:
Tamron 28-75/2,8 zdecydowanie Ci to ułatwi. Zarówno jest jaśniejszy ( f/2,8 ), jak i ma dłuszą ogniskową (--> 75mm). Oba te czynniki pozwalają zmniejszyć głębię ostrości, dając tym samym wieksze mozliwości uzyskania bardziej rozmytego tła.
Ja bym na Twoim miejscu kupił tego Tamrona, a w przyszłości, jeśli wyspecjalizujesz się w portretach to będziesz wiedzieć czy dokupić sobie np. 50/1,8 bądź 50/1,4 a może 85/1,8 lub 100/2
Jaki to model? Jeśli ktoryś z wyższych (550EX/580EX) to istnieje możliwosć korzystania ze wspomagania AF bez wyzwalania błysku. Tu masz o tym wątek:Cytat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=8558
Do tego KIT na razie jest OK.Cytat:
Dopiero gdy dojdziesz do potrzeby stosowania filtra polaryzacyjnego, to zaiteresujesz się jakimś porządniejszym obiektywem z tego zakresu, tak aby nie kręcił przednią częścią podczas ustawiania ostrości.
To może jakiś Tamronowy przykład zapodam:
http://www.negatyw.org/test/tamron2875.jpg
:) PS. A propos sprzedaży i wszelkich pytań - TAK - można kupić u mnie ostry egzemplarz. Szczegóły na prv.
Ostry tamron od Ciebie ????? Chyba chciałeś napisać bardzo ostry :-) :-) :-)Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
Chciałem, no ale żeby mi później ktoś nie powiedział, że miał być bardzo ostry a jest tylko ostry :PCytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
A propos tych mydlanych sztuk, to mam na nie radę, da radę je wyjustować , przynajmniej w niemieckim serwisie. Miałem jeden taki, kompletne mydło, po wizycie w serwisie jest naprawdę super.