Odp: Jak wysłać paczkę kurierem?
Ja zawsze korzystam z wysylajtaniej.pl (K-EX i UPS). I nigdy nie miałem problemów. Jedynie co to długo czekałem na pieniądze za anulowaną transakcję, ale wszystko jest opisane w regulaminie.
Koszt paczki do 30kg ubezpieczonej chyba do 10000 (na więcej jeszcze nie ubezpieczałem) ~22 zł.
Wysyłałem przez nich już drukarki, komputer, monitory, sprzęt foto i zawsze było ok.
Ostatnio wysłałem kilka paczek z obiektywami za pośrednictwem superpaczka.pl. Finalnie obsługiwał mnie kurier DPD i jak na razie nie było z tym żadnych problemów. Zamawiasz usługę via www, płacisz, drukujesz list i czekasz na kuriera. Średni koszt oscylował w granicach 20PLN, a ubezpieczona paczka na kwotę ponad 10k PLN jakieś 42PLN. Oczywiście nigdy się nie wie, na jakiego kuriera-kombinatora trafi twoja paczka przy dostarczaniu do odbiorcy. I oczywiście nie ma co liczyć, że sortownie i kurierzy będą respektować naklejone ostrzeżenia o delikatnej zawartości. W tym temacie lepiej liczyć na siebie i pancernie zapakować towar, nawet kosztem kliku PLN więcej za dodatkowy gabaryt czy wagę.
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Zanim zacząłem szukać sam nie spodziewałem się,ile ludzi może być z kurierów niezadowolonych.
Ty tak na powaznie? ;) A czego spodziewasz sie po opiniach w internecie? Jestes np. na tym forum i jeszcze tego nie dostrzegasz? Jesli na temat czegos pojawiaja sie glosy to sa to przewaznie glosy negatywne. Taka cecha ludzi - lubimy dzielic sie doswiadczeniami, zwlaszcza tymi zlymi. A gdy wszystko dziala lub jest sie z czegos zadowolonym malo kto zaklada watek "Nie mam problemow z X" ... ;) Przypatrz sie ile jest u nas watkow "problemy" a ile "nie mam problemow" i wyciagnij wnioski na temat czerpania opinii z internetu ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
shutter
Ostatnio wysłałem kilka paczek z obiektywami za pośrednictwem superpaczka.pl. Finalnie obsługiwał mnie kurier DPD i jak na razie nie było z tym żadnych problemów.
Ja mam właśnie przed sobą protokół szkody wystawiony 8 listopada. Do tej pory zero informacji, a spróbuj się dodzwonić (drugi dzień próbuję) :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Ty tak na powaznie? ;) A czego spodziewasz sie po opiniach w internecie? Jestes np. na tym forum i jeszcze tego nie dostrzegasz? Jesli na temat czegos pojawiaja sie glosy to sa to przewaznie glosy negatywne. Taka cecha ludzi - lubimy dzielic sie doswiadczeniami, zwlaszcza tymi zlymi. A gdy wszystko dziala lub jest sie z czegos zadowolonym malo kto zaklada watek "Nie mam problemow z X" ... ;) Przypatrz sie ile jest u nas watkow "problemy" a ile "nie mam problemow" i wyciagnij wnioski na temat czerpania opinii z internetu ;)
Wiadomo,że wszystko trzeba brać z przymrużeniem oka ;)
Jednak jeśli pojawiają się komentarze negatywne, często i w dużych ilościach, to coś w tym jest
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Wiadomo,że wszystko trzeba brać z przymrużeniem oka ;)
Jednak jeśli pojawiają się komentarze negatywne, często i w dużych ilościach, to coś w tym jest
Mi się jednak wydaje ze powinienes przestac zglebiac az tak bardzo temat, bo skonczy sie na tym ze paczki dowieziesz osobiscie :mrgreen:
Skup sie na cenie, reszta we wszystkich firmach kurierskich jest porownywalna.
Www.tani-kurier.pl albo inne podobne.
Kupuję bardzo dużo przez net. Kurier jest tańszy niż 15 km własnym autem do supermarketu tylko po to, żeby się dowiedzieć ...nie ma, nie było i nie będzie.... Do tej pory nie miałem najmniejszego problemu z żadną z firm kurierskich. Tak, są lepsze i gorsze ale bardziej zależy to od ludzi tam pracujących a nie od firmy. Wysyłając najczęściej korzystam z GLS bo mam najbliżej.
Jak chcesz pisać pracę naukową to, zdaje się, TNT ma najniższy odsetek zgubionych paczek. Niestety są też nieco drodzy... :mrgreen:
Podpisuję się pod tym co napisał Czacha. :)
po wpłacie na konto - o ile lokalizacja odbiorcy na to pozwala - polecam przesyłkę konduktorską PKP
dostajesz pokwitowanie a odebrać może tylko osoba posiadająca dokument tożsamości
dodatkowo możesz napomknąć panu konduktorowi żeby sprawdził dowód osobisty odbiorcy
kupujący odbiera, kwituje odbiór i już
nie raz wysyłałem w taki sposób różne wartościowe rzeczy, plus jest taki że nikt tym nie rzuca
i w krótkim czasie kupujący ma zakupiony przedmiot do odebrania
wada - trzeba podjechać na dworzec kolejowy
w przypadku paczki takiej wielkości jak obiektyw - bez problemu dogadasz się też z kierowcą PKS,
dostaniesz od niego numer telefonu pod który może sobie zadzwonić odbiorca paczki np na godzinę
przed planowanym przyjazdem żeby zapytać się o ewentualne opóźnienia na drodze
w tym wypadku podajesz odbiorcy nr rej autobusu, markę, kolor i miejsce odbioru
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
w tym wypadku podajesz odbiorcy nr rej autobusu, markę, kolor i miejsce odbioru
.. a kierowca mowi, ze pierwszy raz slyszy o jakiejs paczce :mrgreen:
możesz nadać oficjalnie z kwitkiem...