Odp: Jaka stałka pod cropa
Pięćdziesiątka na cropie będzie trochę ciasna jak na uniwersalną stałkę. Aktualnie użytkuję 28 1.8 i bardzo dobrze mi się sprawdza jako "standard". W zasadzie w tym przedziale cenowym co podałeś, to wielkiego wyboru nie ma : albo 28 albo 35, no chyba że interesują cię szkła pozasystemowe ( sigma 30, tokina 35 ). Pozdrawiam.
Bierz C50 1.4 i nie kombinuj. Będziesz miał dużo światła. To takie szkło pośrodku a nie ma uniwersalnych stałek . A potem przyda Ci się idealnie do FF.
Sam używam od dawna 50/1,4 i uważam, że to niezłe szkło w dobrej cenie, ale ogniskowa pasuje mi dopiero na FF, na cropie będzie za ciasno :)
A ja polecę 30mm f/1.4 od sigmy. Co prawda są pewne ale przy zakupie tego szkła. Zaprojektowane jest tylko pod Crop, ale i dzięki temu efekty na crop-ie są świetne. No i tak jak ktoś już przedemną pisał. Jeśli nie ma gwarancji to warto przestrzelić przed zakupem bo przy f/1.4 głębia ostrości jest niewielka i problemy BF/FF są mocno odczuwalne.
Cytat:
Zamieszczone przez
r3b
A ja polecę 30mm f/1.4 od sigmy. Co prawda są pewne ale przy zakupie tego szkła. Zaprojektowane jest tylko pod Crop, ale i dzięki temu efekty na crop-ie są świetne. No i tak jak ktoś już przedemną pisał. Jeśli nie ma gwarancji to warto przestrzelić przed zakupem bo przy f/1.4 głębia ostrości jest niewielka i problemy BF/FF są mocno odczuwalne.
Ale napisał że kupi FF ( 5d) więc po co mu szkła do cropa.
Przez najblizszy czas będę użytkował Canona 30D. Fotografia to tylko hobby nie zarabiam na tym, więc przejście na FF o ile będzie to napewno nie teraz ani w przyszłym roku. Zdecyduję się chyba na C35mm f2.0 :)
Używam na co dzień 35L f/1.4 na w/w 30D. Dla mnie ogniskowa wprost idealna. 50mm będzie za ciasna. Miałem i do pomieszczeń się nie nadaje.
Ok dzięki wielkie za opinie :) Prawdopodobnie wpadnie C35mm f2.0. Zastanawiam się jeszcze nad Sigmą 30mm f/1.4 tylko tutaj trochę gorzej bo cena większa i nie wiadomo co się trafi..
Cytat:
Zamieszczone przez
christoo
Zastanawiam się jeszcze nad Sigmą 30mm f/1.4 tylko tutaj trochę gorzej bo cena większa i nie wiadomo co się trafi..
I nie na FF.