Odp: Canon EF 35mm f/2 IS USM VS. Canon EF 50mm f/1.4
Chyba powoli się przekonuję do pierwszej wersji 35mm F2.0. IS rzeczywiście chyba nie wykorzystam, a trzykrotna różnica w cenie jest spora.
Czy ktoś ma jakieś widoki z tego obiektywu? No i na szeroki porterecik rodzinny przy kotlecie się nada ;)
EDIT:
właśnie na Optyczne poczytałem test tego obiektywu i wychodzi mi, że rozdzielczość od F4.0 jest podobna do 24-105 - generalnie landszafty robię od F4 - pytanie: czy jest sens na taką stałkę? Oczywiście dla mnie jest ważniejsza plastyka zdjęcia - stąd pytanie...
Sens jest gdy będziesz używał niskich przysłon. 24-105 jest bardzo ostrym obiektywem w centrum, gorzej po bokach. Nie wiem jakie boki ma 35.
Cytat:
Zamieszczone przez
kosa666
Chyba powoli się przekonuję do pierwszej wersji 35mm F2.0. IS rzeczywiście chyba nie wykorzystam, a trzykrotna różnica w cenie jest spora.
Czy ktoś ma jakieś widoki z tego obiektywu? No i na szeroki porterecik rodzinny przy kotlecie się nada ;)
EDIT:
właśnie na Optyczne poczytałem test tego obiektywu i wychodzi mi, że rozdzielczość od F4.0 jest podobna do 24-105 - generalnie landszafty robię od F4 - pytanie: czy jest sens na taką stałkę? Oczywiście dla mnie jest ważniejsza plastyka zdjęcia - stąd pytanie...
EF 35/2, o czym już wielokrotnie było to najlepsza "budżetowa" stałka Canona do 50mm - i z chęcia to potwierdzam. AF pomimo że bzyczy jest szybszy i znacznie celniejszy niż ten z 50/1.8 czy 28/2.8, jest też moim zdaniem celniejszy niż 50/1.4. Wykonanie w zasadzie lepsze niż 50/1.4, ogólny feel jest lepszy (może to sprawa dyskusyjna, tymbardziej że po zaliczonym upadku na przedni tubus - 35tka odmówiła posłuszeństwa - ale łatwiej mi sobie wyobrazić 10letnią 35tkę bez zastrzeżeń niz 10 letnią 50/1.4). Kolory reprodukuje ładnie, poprawnie ale bez żadnego efektu WOW - trochę tak "analogowo", nie wiem jak to opisać.
Na f/4 będziesz miał bardzo ostre brzegi i rogi. Nie mam z niego landszaftów, jest tak ostry na f/2 i f/2.8 i tak plastyczny, że szkoda go przymykać :D
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
łatwiej mi sobie wyobrazić 10letnią 35tkę bez zastrzeżeń niz 10 letnią 50/1.4
Mam obiektyw siostrzany starego 35/2, czyli 50/1.8 MkI. Rocznik 1987, a do dziś wygląda i pracuje jak ćwierć wieku temu.
Cytat:
Zamieszczone przez
kosa666
Sigma jest dedykowana do Cropa i tu sprawdza sie wspaniale o ile trafisz dobry/celny egzemplarz. Na FF dostajesz MEGA winiete.
Chciałbym odświeżyć nieco temat i poprosić o poradę i opinie na temat, które szkiełko wybrać canon ef 35mm f 2 is usm czy canon 28mm f 1.8 pod APS-C a dokładniej Canon 7D. Dziękuje za wszelkie sugestie i porady. :D
Gdy kupowałem C35/2 IS to był on droższy od C28/1.8 o ok 1200 zł. Nie miałem cienia wątpliwości, że ta różnica jest w pełni uzasadniona.
Teraz róznica w cenie wynosi 300 zł. No i mamy dylemat :shock:
Czy z włączona stabilizacją osiągi będą podobne do 1,4 tylko większa głębia ?
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
Czy z włączona stabilizacją osiągi będą podobne do 1,4 tylko większa głębia ?
Może precyzyjniej wyjaśnisz co rozumiesz przez "osiągi".
Stabilizacja w C35/2IS spokojnie daje bonus w postaci ok. 2-3EV. Deklarowane 4EV wymaga doświadczenia i spokoju.