"Ciagle" raczej w cudzyslowie, bo to seria blyskow o duzej czestotliwosci
Wersja do druku
Czyli z jakich czasów najbezpieczniej korzystać w domowym studio z dwoma Q R+300? 1/300 czy dłuższy? Wiadomo z krótszych chyba nie będę miał potrzeby korzystać. Przepraszam że tak męczę ale chciałbym to zrozumieć ;)
Czas musi byc conajmniej dluzszy od czassu x-synchro, w zaleznosci od puszki to jest 1/250 lub 1/200. Zakladajac lagi na wyzwalaczach, bedzie to 1/200 i 1/160. Przeciez w studio nic Ci nie ucieka wiec nie ma co "zylowac" czasu.
Ok czyli jedno mamy już ustalone. Teraz kupiłbym wyzwalacze - zauważyłem że większość fotografów zazwyczaj korzysta z wyzwalaczów więc coś w nich musi być. Czy z tej listy jest coś ciekawego? search - - Fotoceny Najlepiej jeśli będzie to z tego sklepu to jeszcze zdążę pójść i kupić, bo później niestety wyjeżdżam i chciałbym wziąć cały sprzęt. Jeśli chodzi o cenę to nie chce też tych najtańszych. Lepiej dozbierać i mieć lepsze niż robić 3 krotnie te same zakupy ;)
Jeśli chodzi o puszkę to mam Canona 500D. I na jakiej zasadzie takie wyzwalacze działają? Zakładam na sanki aparatu i lapmpy same błyskają czy na lampy również trzeba założyć jakieś odbiorniki?
Kupujesz jeden komplet (nadajnik + odbiornik). Nadajnik zakladasz na sanki aparatu, odbiornik laczysz z jedna z lamp (nadajniek musi miec gniazdo i kabel do podlazenia do lampy studyjnej). Ustawiasz moc lamp (recznie), naciskasz spust aparatu, radiowo wyzwala Ci sie pierwsza lampa (ta z odbiornikie). Pierwsza lampa blyska i przez fotocele (wbudowana w druga lampe) odpala druga.
Czy nie za szybko kupujesz te graty? Moglbys choc troche poczytac co i dlaczego sie stosuje.
Ok teraz już coś więcej wiem ;) Hmm oczywiście najpierw poczytam, ale chciałbym też się już w to zaopatrzyć i móc czytać i od razu w praktyce użytkować. Może wtedy szybciej załapie. Czyli w sklepie jeśli będę pytał o wyzwalacze to należy powiedzieć że do C500D i lamp studyjnych Q R+300 tak? Obojętnie jaką firmę wybiorę? Czy to YONGNUO czy Phottix? Zauważyłem że są też wielokanałowe. Czym to się różni? Kupić jednokanałowe czy wielo?
Powiedz ze do canona i lamp studyjnych i dla dobrego sprzedawcy powinno to wystarczyc. Opinie o firmach sa rozne, ja uzywalem YN RF602, teraz YN622 i sobie chwale. Wielokanalowe przydaja sie zeby nie wchodzic w zakres transmisji innych urzadzen radiowych, mnie sie nigdy nie zdazylo.
Niestety w zaawansowanym sklepie fotograficznym dowiedziałem się że nie mają wyzwalaczy do lamp studyjnych. Trochę mnie to zdziwiło, no ale trudno ;) Może ktoś może polecić konkretny model? Wyżej przeczytałem że @Usjwo aktualnie posiada Yongnuo YN-622. Chętnie bym kupił skoro dobrze się sprawuje, ale może jeszcze coś poradzicie?
Ja blyskam speedlitami, wiec wyzwalacze z automatyka maja sens. YN622 ma wyjscie PC wiec trzeba kabelek (ok. 15PLN) ktory polaczy odbiornik z lampa studyjna.
Jakbys byl zainteresowany b. tanimi YN622 to pisz na priv.
A co do tego kabelka to wszystkie potrzebują? Wolałbym jednak coś bez kabli... Przy PC mam sieć i już chyba wystarczy.