Ponownie: jeśli tak stawiasz sprawę... 70-200IS na pewno się przyda. I nawet jeśli potem (gdy już "ogarniesz jakoś całość zadań") dokupisz armię stałek, to marnował się nie będzie.
Wersja do druku
Ponownie: jeśli tak stawiasz sprawę... 70-200IS na pewno się przyda. I nawet jeśli potem (gdy już "ogarniesz jakoś całość zadań") dokupisz armię stałek, to marnował się nie będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
no to teraz moze Muflon przeczytaj co napisales wyzej?
Moze uzasadnie dlaczego (moim zdaniem) stalki:
sprawa podstawowa to waga; 70-200 z is troche wazy w porownaniu do 85 czy 135. ludzie na koncertach sie raczej ruszaja, dlatego istotniejsze sa krotkie czasy uzyskane ze stalek niz is. po trzecie cena: zestaw 50 + 85 + 135 kosztuje mniej niz 70-200 is.
No czytam.. w szczególności widzę "wyjątkowy przypadek" i na grubo "może".Cytat:
Zamieszczone przez sven
Na początku nie było dokładnie opisane w jak bardzo ekstremalnych warunkach te zdjęcia mają być robione, mi to wyjaśnił dopiero ten "długi post". Na ogólne pytanie p.t. "obiektyw na koncerty" nadal odpowiem tak samo: 70-200 lub 24-70, w zależności od okoliczności :)
Muflon: ja nie twierdze, ze 70-200/2,8 jest zly na koncerty, ale uwazam, ze stalki sa lepsze.
70-200 IS, jaśniejszego zooma w tym zakresie nie ma. Było pytanie czy IS czy nie IS, ciężko drogą ale się przekonałem do IS. Będzie przydatniejszy niż stałki, które się okażą nie wystarczające ze względu na zakres ogniskowych, a potem trzebą będzie kupić taką, a jeszcze taką, albo i inną i kupa różnych zakresów, które może zastąpić jeden porządny obiektyw, z tym, że troszkę ciemniejszy. Więc stałki to inna już przyszłość, poza tym jeśli sprawdzi się doskonale 70-200 to armii stałek nie będe kupował, bo po co wlec tyle obiektywów. No chyba, że w tej innej przyszłości będę robił materiały na reklamę np. w studio.
Odrzucam stałki z jednego głównego powodu. Zoom mi dojdzie tam gdzie trzeba, skakać ludziom po głowach nie będę, ani co chwile przepinać obiektywów. Przyznasz, że to byłoby bardzo niekomfortowe.
W sumie sprawa jest juz jasna, aczkolwiek wrzucajcie jeszcze swoje przemyślenia :) z każdą dyskusją jestem nieco bogatszy o wiedzę i wnioski :D
Pozdro & thanks for all
Guzman
Ja cie piernicze.... dyskusja o niczym prawie...
Jestes fotograf to kupuj stalki, jestes maniak IS to kupuj IS.
Nie napisalem, ze nie zorbisz zdjec szklem z IS, ale Sven chyba jasno to wylozyl.
IS nie zamrozi ci ruchu. Cena tego gowna jest niemilosierna. Masz za to trzy wspaniale szkla Canona, ktorych plastyka i jasnosc rekompensuje wszystko to co niby daje ci jeden zoom. Cen sobie stary jakosc obrazu, a nie bajery za pare tysiaków :)
A jesli sie upierasz przy zoomie to chociaz posluchaj mnie i nie kupuj 70-200IS ale wersje bez IS. Raz zaoszczędzisz, dwa zyskasz lepszy kontrast, ktory jest mniejszy w IS. I lzejsze zawsze ciut to szkielko :)
Dal mnie koncert to:
- teatr, opera (orkiestra, dalekie sceny)- 135L, ew. 85/1.2, ew. 200/1,8
- koncert rockowy (stoisz muzykom na nogach)- 35/1,4L; 50/1,4; 135L do detali
A jesli przeszkadza ci zmienianie szkiel to sorry. Nie mam argumentu. Lustrzanka ma swoj ograniczenia, dla jednych jest nim to wymienna optyka, dla innych folozofia aparatu w ogóle :):)
Dobra kończymy tą dyskusję juz więcej nie będę nic pisał, chyba, że ktoś sprowokuje, heh.
Przy okazji, zuważyłem pewną subiektywność waszych opinii do sprzętu, który posiadacie. Posiadacze IS za IS, stałek, za stałkami...
...umówiłlem się właśnie w najbliższy weekend na testowanie obiektywów, będę miał i IS w ręku, 70-200 f4, 85 1,8, oraz 135 2 i inne.
Napiszę konkretnie co do czego pasuje w bojowych warunkach. Zobaczymy kto ma rację...
Do zobaczenia za kilka dni...
No a ja mam inne zdanie i na tym poprzestańmy :) A dywagacji o gównie i filozofii DSLR chyba najlepiej po prostu udam, że nie zauważyłem... :???:Cytat:
Zamieszczone przez sven
Iczek - a co jesli ja stalek uzywam do mrozenia a szkiel z IS dla wygody przy sytuacjach statycznych zagrozonych poruszeniem ?
Jestem fotografem czy maniakiem IS? :roll:
Bo po tym twoim tekscie mam pewien problem z samookresleniem... moze jednak poprzestane na wannabe ;)
Moze po prostu pokazesz?Cytat:
Zamieszczone przez guzman
W stylu "o w takich warunkach chciabym robic dobre fotki - doradzcie szklo" . To czesto lepiej dziala niz nawet najdluzsze opisy.
teraz w szczyrku miałem 100-300 i 100-400 z is warunki super ciezkie z IS w
jest kilka fotek bez IS "NIC"
pozdrawiam