Odp: Zdjęcia ślubne, szeroki kąt, zdjęcia dzieci - jaki wybrać obiektyw?
titit no właśnie. pokaż może zdjęcie jakieś, które odpowiada Twoim zainteresowaniom. trudno coś doradzić, jeśli nie masz sprecyzowanych preferencji. 11-16 ok, ale moim zdaniem trzeba przy UWA posiadać duże doświadczenie by z powodzeniem używać na ślubach. ja bym ci polecił 28 1.8. canona oczywiście.
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
titit no właśnie. pokaż może zdjęcie jakieś, które odpowiada Twoim zainteresowaniom. trudno coś doradzić, jeśli nie masz sprecyzowanych preferencji. 11-16 ok, ale moim zdaniem trzeba przy UWA posiadać duże doświadczenie by z powodzeniem używać na ślubach. ja bym ci polecił 28 1.8. canona oczywiście.
Ale C28 1.8 to stałka więc chyba się lekko nie nada na ślub jako jedyne szkło, prawda?
Cytat:
Zamieszczone przez
titit
Ale C28 1.8 to stałka więc chyba się lekko nie nada na ślub jako jedyne szkło, prawda?
To chyba jeszcze nie czas, na branie się za tak poważne zlecenia :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
To chyba jeszcze nie czas, na branie się za tak poważne zlecenia :-)
Jesli juz ma zakupic lustrzanke to po co ma sie potem kurzyc, lepiej by na siebie zarobila :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
titit
Aparat to Canon 30D, a fundusze to raty kredytu plus jakieś tam oszczędności
Początkującym zaczynającym przygodę z fotografią ślubną proponowałbym do cropa zakres ogniskowych 17-50 bo to w miarę uniwersalnie i da się obskoczyć wszystko. Do C30d proponuję szkiełko canona 17-55/2.8 i oczywiscie lampę błyskową najlepiej 580ex- to tak aby zacząć, z czasem kiedy trochę fotografujący się obędzie z całym anturażem ślubnym bedzie w stanie sam zdecydować co bedzie mu najlepiej pasować. Stałki są świetne ale początkujący ślubniak może sobie z nimi nie poradzić, takie moje zdanie
Cytat:
Zamieszczone przez
titit
A lampa jaka by była OK do ślubów?
A może musiałbym tez zmienić puszkę na coś lepszego czy to 30D da jednak radę?
titit, bez obrazy ale radzę posłuchać kolegi "kurczeblade" i póki co odpuścić sobie komercyjne fotografowanie ślubów no chyba że bardzo chcesz komuś spieprzyć pamiątkę życia. Twoje pytania trochę mi przypominają gościa, co pewnego dnia postanowił że będzie budował drapacze chmur a na forum pyta jakiej kielni i cegieł ma użyć. Pytaliśmy się jakie masz doświadczenie w fotografii i z jakimi obiektywami miałeś/masz do czynienia i milczysz jak zaklęty, wielce pomocne byłoby też gdybyś zapodał jakiś link do swojej galerii lub napisał jakie wogóle masz doświadczenie w fotografii reportażowej...Siedzę w branży weselnej ponad 20 lat (głównie video) i uwierz mi, póki co nie masz w niej czego szukać skoro martwisz się, czy goście nie odbiorą twego sprzętu za za mało profesjonalny albo zadajesz pytania takie jak powyżej cytowane.....
A ja myslę, że dostałeś juz odpowiedź na swoje pytania...
30d+zoom 2.8 ~17-50 + stałka 85 1.8 na plener i ciaśniejsze kadry + lampa np 430ex.
Jak zwalisz zdjęcia to na sprzet winy nie zrzucisz w każdym razie.
Nie chce wyjść na niemiłego, ale takie pytania to ludzie zadają w tematach "Jaki pierwszy obiektyw/korpus" !
Boli mnie to,że ktoś z takim stanem wiedzy chce zabrać się odrazu za robienie ślubów.
Polecam kupno sprzętu wymienionego post wyżej, a potem duuuużo pstrykania i pokazania komuś do oceny(byleby nie z rodziny)
5lat obcuję z fotografią - cyfrową, a wcześniej bawiłem się analogową. Na wstępie do cyfrowej miałem Pentaxa k100d + kita i masę obiektywów m42 które zostały mi z zenita i do głowy mi nawet nie przyszło żeby wtedy robić śluby, za duży respect do tego czułem, pomimo tego że znałem sprzęt i miałem doświadczenie "analogowe" dopiero teraz mam za sobą kilka zleceń-ślubnych, które zrobiłem takim sprzętem C50D + C17-55 2.8 usm + Sigma 85 1.4 + Metz 58 (niedługo będzie FF) zamierzam w następnym roku na bardziej poważnie, zapewne będzie 5lat bitego doświadczenia w fotografii ... a niektórzy widzę rzucają się na głęboką wodę, nie mając nawet pojęcia o podstawowych "narzędziach do pracy" :-)
Ps: 17-55 2.8 usm + lampa można zrobić cały ślub.
Wcześniej miałem Tamrona 17-50 2.8 wersje ze stabilizacją (wybraną wersje) bardzo ostre szkło od 2.8 AF nie był demonem szybkości ale celował dobrze. Uniwersalny zoom do cropa którym zrobisz i ślub, krajobraz i portret ... Jeśli chcesz ślub to wtedy koniecznie lampa :)
Ja właśnie podobnie myślę jak pisze kolega Raideur, chcę zainwestować lecz tak aby coś z tego mieć a nie tylko pamiątke bo komuś tam pstryknąłem kilka fotek :) co do puszki to ceny jakie można otrzymac za mój leciwy sprzęt to mnie trochę przerażają więc myślę, że lepiej będzie pstrykac na tej puszce co mam a zainwestować w szkła bo puszkę mozna mieć przecież dwie a starszą na jakies awaryjne sytuację.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
titit, bez obrazy ale radzę posłuchać kolegi "kurczeblade" i póki co odpuścić sobie komercyjne fotografowanie ślubów no chyba że bardzo chcesz komuś spieprzyć pamiątkę życia. Twoje pytania trochę mi przypominają gościa, co pewnego dnia postanowił że będzie budował drapacze chmur a na forum pyta jakiej kielni i cegieł ma użyć. Pytaliśmy się jakie masz doświadczenie w fotografii i z jakimi obiektywami miałeś/masz do czynienia i milczysz jak zaklęty, wielce pomocne byłoby też gdybyś zapodał jakiś link do swojej galerii lub napisał jakie wogóle masz doświadczenie w fotografii reportażowej...Siedzę w branży weselnej ponad 20 lat (głównie video) i uwierz mi, póki co nie masz w niej czego szukać skoro martwisz się, czy goście nie odbiorą twego sprzętu za za mało profesjonalny albo zadajesz pytania takie jak powyżej cytowane.....
Cytat:
Zamieszczone przez
olek.tbg
Nie chce wyjść na niemiłego, ale takie pytania to ludzie zadają w tematach "Jaki pierwszy obiektyw/korpus" !
Boli mnie to,że ktoś z takim stanem wiedzy chce zabrać się odrazu za robienie ślubów.
Polecam kupno sprzętu wymienionego post wyżej, a potem duuuużo pstrykania i pokazania komuś do oceny(byleby nie z rodziny)
A mnie nie boli głowa bo ja nie mam zamiaru latać i pstrykać byle co, jak się bawić to konkretnie, oczywiście bardzo mnie rozwesela taka rodzicielska opieka aby nic się nie stało itd. ale tutaj pytam o konkrety a nie o zgodę mamy na robienie zdjęć i jakieć tam przestrogi czy coś sie stanie i czytanie czyiś historii o 50 latach praktyki :) więc opiece i mamusiowaniu mówię stanowcze NIE!
Panów pozdrawiam i życzę kolejnych owocnych lat pstrykania a nawet i 100 lat ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
KUBAwo
A ja myslę, że dostałeś juz odpowiedź na swoje pytania...
30d+zoom 2.8 ~17-50 + stałka 85 1.8 na plener i ciaśniejsze kadry + lampa np 430ex.
Jak zwalisz zdjęcia to na sprzet winy nie zrzucisz w każdym razie.
Oooo, konkretnie i na temat, SUPER!