Trzeba będzie wysłać wyniki ankiety do siedziby Sigmy. Może przyślą w ramach rewanżu 300-800 EX :)
Wersja do druku
Trzeba będzie wysłać wyniki ankiety do siedziby Sigmy. Może przyślą w ramach rewanżu 300-800 EX :)
Jeden? 28-75/2,8 oraz 90/2,8 marko, to są bardzo dobre obiektywy. 17-35/2,8-4 też nie jest specjalnie krytykowany. 11-18/4,5-5,6 jeszcze jest ale tu trzeba by poszukać jakiś porównań do odpowiednika sigmyCytat:
Zamieszczone przez mmsza
Co do sigmy to 17-55/2,8, 105/2,8 makro i 70-200/2,8
Co nie zmienia mojego zdania o ankiecie ze jest kompletnie bez sensu. Jak ktoś robi 95% zdjęć 70-200 to wybierze sigmę a jak makro to mu ryba który a jak potrzebuje spacer/u cioci na imieninach zooma to tamron 28-75 będzie na niego wystarczający
nie to jest bezsensu !!!!!!!!!!
kazda z firm produkuje kilkanaszcie(kilkadziesiąt) obiektywów mozna porównywac konkretny model.....a firme to tylko jaka marka jest mocniejsza ( i tu chyba nie ma odpowiedzi)
PS to że jest forum wymaga myslenia....
... i to jest dla mnie ciekawe :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez toni
Możliwe że aby odpowiedzieć na te pytanie trzeba będzie przekopać sie przez wyniki finansowe obydwu firm za ostatnie kilka( naście ) lat.
I dopiero stwierdzenie która z firm osiaga większe zyski , ustalenie czy zyski rosną , czy maleją może dać nam jakże niejednoznaczną :D odpowiedź na pytanie czy lepsza jest sigma czy Tamron.....
P.S. Jak widać w sigu uzywam jednego z obiektywów Sigmy , ale ponieważ nie uzywałem zadnego Tamrona więc na ankietę nie odpowiem.
P.S.2 a Ford jest lepszy. Od Biedronki. Niestety takiej ankiety nie ma - a szkoda.
Pawel czy Ty nie umiesz czytac? Przeciez pytam Was "Ktora firma Twoim zdaniem...". Nie masz zdania, nie musisz brac udzialu w ankiecie.
Drozdi , przeciez wyraźnie napisałem że nie wziąłem udziału w ankiecie - i nie mam zamiaru tego robić. Natomiast wziąłem udział w dyskusji na temat watku, czego mi przecież zabronic nie możesz , chociaż jak widzę chcesz.....Cytat:
Zamieszczone przez Drozdi
Masz racje. To jest dowod na to, ze dobrze zrozumiales moje pytanie. WIELKI jestes ;)Cytat:
Zamieszczone przez Paweł Ubysz
Mylisz sie. Nie rozumiem ludzi, ktorzy pisza takie rzeczy, jak zacytowalem Cie wyzej i nie rozumieja prostego pytania. "...TWOIM ZDANIEM..."Cytat:
Głośniej.
Moze w koncu zauwazyles ;)Cytat:
Oki. Koncze ankiete. Wynik 12:4 dla SIGMY.
Niewiedziec czemu wygrala Sigma. Chyba jest lepsza :lol: , podkreslam chyba :mrgreen: