Odp: 5dmk II zielone przebarwienia
Cytat:
W korytarzu gdzie były świetlówki,.....
Efekt barwny to dobrodziejstwo inwentarza :lol:
IMHO nie ma co dzielic włosa na czworo.Świetlówki w korytarzu,a więc kilka..Bywają one te świetlówki rózne,świecą w róznych pasmach ,bywaja niebieskawe czy różowawe,układy zasilania maja wpływ na ich świecenie .Do tego korytarz..a wiec drzwi do innych pomieszczeń,okna?
Hipotetycznie dochodzi inne światło z innych żródeł..Wpływ techniki fotografowania.
To delikatnie mówiąc nie są warunki w których tam powstałe zdjęcia powinny służyć jako materiał do oceny aparatu.
Jeśli są wątpliwości do BW,to konkretny test w znanych warunkach lub serwis.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sanex
Żeby było śmieszniej, oto 2 zdjecia wykonane tuż po sobie, na jednym problem jest na drugim nie...
Zdjęcia różnią się od siebie czasem migawki pierwsze 1/500 drugie 1/400
Cytat:
Zamieszczone przez
Sanex
Bo przy czasach większych niż 1/200 problemu nie było.
Nie rozumiem jak to się ma do czasów pokazanych zdjęć, dwa "zielone" 1/500 "dobre" 1/400. Może tu tkwi problem, migotanie świetlówki/zbyt krótki czas naświetlania. Sprawdź pozostałe zdjęcia czy jest to reguła czy tylko przypadek.
Cytat:
Zamieszczone przez
janmar
Bardzo ciekawy artykuł (warty przeczytania i zapamiętania). Niestety nie wyjaśnia on dlaczego zdjęcia różniące się od siebie tylko czasem migawki (1/400 i 1/500) mają tak różną kolorystykę.
Sprawdź jeszcze czy nikt nie bawił się przez przypadek WB BKT ;) może ktoś przesunął na drabince w kierunku zielonego - ja mam na przykład w studio korekcję wprowadzoną na A1G4
To nie jest problem balansu bieli ;-)
Ehh odpowiedź jest na 2giej stronie, świetlówki świecą "partiami". Dla ludzkiego oka "ciągłość" światła wystarczy, że będzie na poziomie 24Hz, ja robiąc foty testowałem high iso i używałem czasów migawki od 1/400 do 1/1600+. Zróbcie sobie zjęcie monitora z krótkim czasem migawki a zobaczycie identyczne paski ;-).
Przy czasach 1/500 czy 1/400 migawka nie jest całkowicie otwarta tylko "przemiata" matrycę szczeliną. A że świetlówka nie świeci światłem ciągłym to część zdjęcia załapała się na inne widmo i t jest chyba wyjaśnienie problemu. Zdjęcie robione na czasach gdzie migawka jest całkowicie otwarta takiego defektu nie powinno posiadać.
Co by nie było przyczyną - skutkiem jest tylko nieprawidłowa kolorystyka, czyli nietrafiony balans bieli na zdjęciu. Aparat działa prawidłowo.
Pzdr
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał K
Co by nie było przyczyną - skutkiem jest tylko nieprawidłowa kolorystyka, czyli nietrafiony balans bieli na zdjęciu.
Okulista czasem się o ciebie nie pytał? :)
Niestabilne źródło światła a nietrafiony balans bieli to jednak dwie całkiem różne rzeczy.