Odp: POMOCY wychodzą czerwone zdjęcia
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
A w wizjerze też wszystko jest czerwone? Jeśli tak to wina obiektywu a jeśli nie to wina aparatu (ustawienia lub usterka).
Naprawdę wierzysz że to może być wina obiektywu? To chyba producent musiałby robić soczewki ze szkła witrażowego ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Gerdox
Dziękuję za odpowiedzi ale nie wszystkim bo co niektórzy myślą,że wszyscy tak jak oni są ALFĄ i OMEGĄ.Pozdrawiam
Sam się kiedyś przekonasz, że taka wszechwiedza(?) ma swoje złe strony - jedną z nich jest przekonanie, że każdy biorący się za fotografowanie posiadł wiedzę na poziomie elementarnym (pominę ten fragment o instrukcji obsługi, bo Marta o tym wspomniała) co mija się troszkę z rzeczywistością jak widać. A że lubimy sobie na forum troszeczkę pożartować...nie bierz tego do siebie, każda sprzyjająca ku temu okazja jest dobra :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzidofon
Naprawdę wierzysz że to może być wina obiektywu? To chyba producent musiałby robić soczewki ze szkła witrażowego ;-)
Nie wierzę, podaję tylko metodologię jak prostą drogą eliminacji dojść do źródła problemu.
Zawsze można skorzystać z coraz rzadziej używanej sztuki: cierpliwości. Spadnie śnieg i kolory zrobią się prawidłowe.
Myślę że jak spadnie śnieg to wtedy będzie problem ze zbyt niebieskimi zdjęciami.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Myślę że jak spadnie śnieg to wtedy będzie problem ze zbyt niebieskimi zdjęciami.
I ciemnymi... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Gerdox
Stare tamrony dawały takie lekkie zabrązowienie obrazka, ale tu faktycznie jest nieciekawie. Ja bym przetestował ten obiektyw na innej puszce i jeżeli to jest powtarzalny rezultat, to na pewno bym takiego szkła nie kupił .
A ja zawsze powtarzam ze jesli cos ma byc czerwone to jedynie pasek na obiektywie:mrgreen:
A jak patrzysz przez obiektyw oczami to widać jakiś zafarb? Bo te kolory na zdjęciach są dość dziwne... A jak te zdjęcia były zrobione? JPEGi z aparatu czy wywoływane z RAW?