...kupuje używkę, którą sprzeda z niewielką stratą (a używać może ile chce, nie płacąc ekstra za każdy dzień wypożyczenia).
Wersja do druku
Problem kaucji w wypożyczalniach juz dawno rozwiązali bezgotówkowo. W razie problemu ze sprzętem zabezpieczenie może stanowić weksel lub karta kredytowa. Tak się robi w wypożyczalniach samochodów czy choćby przy dzierżawieniu sprzętu ( modemy sieciowe, infrastruktura IT itp...). Podpisujesz zobowiazanie i po kopocie - jak oddasz i jest OK, to zabezpieczenie wraca do Ciebie. Prosto i bez kasy na stół :)
Tak jak myślałem kwestia kaucji będzie dla Wszystkich problemem. Mamy rozwiązanie tego problemu więc spokojna głowa. Prawdopodobnie nie będziemy mieli tak rygorystycznych czy wysokich kaucji bo wiemy sami, że to jest główny problem wypożyczalni. Mamy nadzieję, że uda nam się tym i innym elementami przegonić konkurencję.
Nie wiem jak ale fajnie byłoby gdyby w weekend można było jakoś zwrócić sprzęt. Raz wypożyczałem na plener piątek popołudnie to musiałem zabulić jeszcze za sobotę i niedzielę...masiakra :)
Miałem potrzebe wypozyczenia sprzetu jakiś czasa temu, nawet znalazłem w Bydgoszczzy wypozyczalnie, tylko jak sie okazało na miejscu 3/4 wypozyczanego sprzetu sprzedali... widocznie interes musiał się słabo kręcic.
Mówimy o karcie kredytowej lub wekslu. Weksle z natury nie mają limitu, bo są wystawione na określoną kwotę zobowiązania.
Jesli chodzi o kartę kredytową, to nawet zagraniczne wypożyczalnie samochodów ją przyjmują jako zabezpieczenie bez żadnego problemu, a samochód to wartość znacznie większa niż obiektyw. Wiem, bo korzystałem kilka razy z tej formy zabezpieczenia :)
Weksel jest dobrym zabezpieczeniem dla dwóch stron. Będzie on prawdopodobnie wykorzystany jako jedna z możliwości zabezpieczenia. To Wy, Klienci będziecie mieli do wyboru taką formę jaka będzie najbardziej odpowiednia dla Was.
Dodatkowo każdy z Klientów będzie miał własną kartę, za darmo, a nie jak w PZPN (Karta Kibica), która będzie upoważniała do promocji, nagród, zniżek, a z czasem współpracy i ilością wypożyczeń będzie zwalniała z kaucji w 80-90%. Takie rozwiązanie wydaje nam się atrakcyjne.
Podoba Wam się?
Ja bym chętnie potestował Zeissy o ile to możliwe :)