Odp: focus-peaking - czy ktoś używa i jak się sprawdza
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Choć nie na pewno. W zimie poszedłem w plener trochę po pstrykać. Był duży mróz, więc przed powrotem zapakowałem aparat (z gripem + 2 aku.) w worek foliowy. Aby móc wcześniej zgrać zdjęcia wyciągnąłem kartę pamięci. Wyłącznik aparatu w pozycji ON. Na drugi dzień wkładam kartę, włączam aparat i nic. Nawet dioda nie mrugnęła. Okazało się, że baterie są całkiem rozładowane. Przypuszczam, że właśnie ML się zapętlił i tak długo pracował, aż brakło prądu. 100% pewności nie mam, ale jest to jedyne wyjaśnienie rozładowania baterii.
Aparatowi na szczęście nic nie jest i do tej pory działa bez żadnych problemów.
Ja w sumie też miałem raz taka sytuację o której piszesz z tym że miałem jakąś wersję beta ML, co ciekawe beta miała też problem z innymi rzeczami np jak zrobilem serie zdjęć to aparat zawieszał się przy zapisie. Po wgraniu normalnej wersji nie mam żadnych problemów. Ogolnie z ML sprawa wygląda tak że jeśli bedziemy stosować się to tego co tam piszą to raczej jest małe ryzyko coś uwalić, problem z wyjęciem karty który opisałeś toż jest tam chyba opisany że po wyłączeniu aparatu karte można wyjąć po 4sekundach czy jakoś tak :)
Ryzyko zaczyna się gdy sami kompilujemy ML, każde wgrywanie swojej testowej wersji jest stresujące :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Choć nie na pewno. W zimie poszedłem w plener trochę po pstrykać. Był duży mróz, więc przed powrotem zapakowałem aparat (z gripem + 2 aku.) w worek foliowy. Aby móc wcześniej zgrać zdjęcia wyciągnąłem kartę pamięci. Wyłącznik aparatu w pozycji ON. Na drugi dzień wkładam kartę, włączam aparat i nic. Nawet dioda nie mrugnęła. Okazało się, że baterie są całkiem rozładowane. Przypuszczam, że właśnie ML się zapętlił i tak długo pracował, aż brakło prądu. 100% pewności nie mam, ale jest to jedyne wyjaśnienie rozładowania baterii.
Aparatowi na szczęście nic nie jest i do tej pory działa bez żadnych problemów.
Karte wyjmowałeś przy włączonym aparacie? Czy aparat moze włączyłeś po wyjęciu karty?
Cytat:
Zamieszczone przez
kerami82
Karte wyjmowałeś przy włączonym aparacie? Czy aparat moze włączyłeś po wyjęciu karty?
Rzadko wyłączam aparat wyłącznikiem. Mam ustawione auto wyłączanie na 30s. Aparat przeszedł w stan czuwania i wtedy wyjąłem kartę.