Odp: co wybrac? zmienic body, czy zmienic szkla??
Cytat:
Zamieszczone przez
macgaw
i teraz pytanie,
1. chcialem kupic c100 mm L do portretow i macro do szczeg.
2. dodatkowo jesli chodzi o portret myslalem tez o sigmie 85 mm 1.4 - wtedy juz zamiast 100 mm, tu bardzo przekonuje mnie jasnosc.....
3. sprzedac lampe 430 i kupic 580... lub
4. ostatnie zmienic body na 5d z mysla ze bedzie lepsze iso, pelna klatka, czyli 17-40 byloby juz lepsze ale ciagle ta sama ciemnosc, z tym ze podbicie iso w 5d nie bedzie tak widoczne jak w 7d
co o tym myslicie??
1. 100 macro nie nadaje się do portretu. To szkło wydobywa za dużo niedoskonałości ludzkiej skóry i możesz być zmuszony blurować każde foto ;)
2. Sigma 85/1.4 to świetne szkło tylko niestety trochę kosztuje.
3. 430 daje rade jeśli nie walisz seryjnie kilku klatek i liczysz się z tym że po 2-3 foty mogą już być niedoświetlone.
4. 5d mk1 nie oferuje lepszego iso niż 7d. Poza tym przeżyjesz szok jeśli chodzi o AF ;) Uwierz mi widziałem fotki z 7d na iso 6400 i jest z tym bardzo dobrze :) 3200 na 5dmk1 wcale nie będzie lepsze ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
szczemat
Ale popieram karni - 5d ciężko znaleźć w dobrym stanie niestety :(
A ja zapytam inaczej. Czy aparat ma wyglądać, czy działać robić zdjęcia i w tym wypadku zarabiać?
Cytat:
Zamieszczone przez
macgaw
ja ogolnie z 7d jestem bardzo zadowolony, do czasu kiedy przyszlo mi zrobic slub, oczywiscie znadja sie tacy ktorzy napisza ze cropem mozna zrobic naprawde fajne fotki i ja sie z tym zgodze.
ja po prostu jestem na poczatku tej drogi i po pierwszych pstrykach nie jestem zadowolony z tych zdjec.
zdjecia przy iso 1250 sa zaszumione i nieostre, w kosciele nie uzywalem lampy - i to byl chyba duzy blad, ehh duzo by pisac, az wstyd :)
To może najpierw zainwestuj w jakieś kursy i wiedzę? Albo zastanów się 2 razy czy to jest aby coś w co chcesz wejść. A fotki na iso 1250 sobie wydrukuj albo wywołaj i wtedy oceniaj ;)
Światło i szerokość można zmianą sprzętu przeskoczyć. Ale jakość zdjęć jako taka nie wzrośnie od przesiadki na 5D czy 5DII. 7D to dobra puszka i sądzę, że da się powalczyć tym co jest. A jeśli już to dorzucić ze dwie jaśniejsze stałki i wraz z 17-40 mieć sprzęt do pracy. Jak to (i ćwiczenie w robieniu fotek) nie pomoże to najwyraźniej zarabiać na zdjęciach Ci nie dane.
slub robilem za darmo :) az taki bezczelny nie jestem :)
zdecydowalem sie nie zmieniac puszki, dokupie jedno ze szkiel z 1 wszego watku i i duzo cwiczen, ja robie duzo zdjec np dziec i 17-40 po prostu to szklo jest niesamowite, to ze mi nie wyszlo an slubie to tylko moje zle podejscie (tak mysle), dodatkowo sprzedam 430 i kupie 580, powinno byc dobrze.... przesiadka na 5d2 to jeszcze nie ten czas :) dodatkowo jesli uda mi sie finansowo dokupie sigme 8-16 i bede mial cos jeszcze szerszego. dziekuje za opinie i pomoc :)
Cytat:
Zamieszczone przez
macgaw
...dodatkowo jesli uda mi sie finansowo dokupie sigme 8-16 i bede mial cos jeszcze szerszego...
Na Twoje potrzeby może być... deczko ciemno???
Może lepiej Sigma 10-20mm f/3,5???
Troszkę węższa, ale za to jaśniejsza i stałe światło w całym zakresie.
Cytat:
Zamieszczone przez
dziobolek
Na Twoje potrzeby może być... deczko ciemno???
Może lepiej Sigma 10-20mm f/3,5???
Troszkę węższa, ale za to jaśniejsza i stałe światło w całym zakresie.
wlasnie o niej czytałem :) to nie jest glupie !! fakt faktem w 8-16 swiatlo odpada
tokina 11-16 tez wyglada optymistycznie
Cytat:
Zamieszczone przez
macgaw
tokina 11-16 tez wyglada optymistycznie
Niom... f/2,8 jak by na to nie patrzeć ;)