Odp: SAMYANG 24mm Tilt Shift
Intuicja mi podpowiada, że Ciamciang ma mechanikę skopiowaną z TS-E 24L I, a optykę (w sensie większego od oryginalnego pola krycia) z TS-E 24L II. Pytanie, czy ogarną winietowanie i aberracje, szczególnie w nieneutralnych pozycjach przesuwu i pokłonu.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Nie brak przesuwu i pokłonu jednocześnie, tylko brak możliwości niezależnego obrotu dla przesuwu i pokłonu. To widać po konstrukcji - ze zdjęć. Jak ustawisz przesuw w pionie, to pokłon masz tylko góra-dół. Jak przesuw ustawisz w poziomie, to pokłon masz prawo-lewo. W Canonie TS-E 24L II można sobie do woli ustawić przesuw, a następnie dowolnie (no, niemal - ale w "pełnym zakresie regulacji") ustawić oś pokłonu.
Z informacji od producenta wynika, że obrót możliwy jest zarówno dla funkcji pochyłu jak i przesuwu.
Polecam uważne czytanie informacji prasowej:)
"(...)Funkcje pochyłu i przesuwu zastosowane w obiektywie Samyang T-S 24mm 1:3.5 ED AS UMC umożliwiają płynne, niezależne dostosowanie kąta nachylenia płaszczyzny ostrości o ±8.5 stopnia oraz równoległe przesunięcie osi optycznej o ±12 milimetrów. Dla zapewnienia większej swobody korzystania z funkcji Tilt-Shift, zarówno mocowanie obiektywu, jak i sekcje odpowiedzialne za realizację funkcji pochyłu i przesuwu, mogą zostać obrócone względem osi optycznej. W przypadku sekcji Tilt-Shift możliwy jest obrót w lewo o kąt 90 stopni (ze skokiem co 30 stopni), natomiast mocowanie obiektywu można obrócić w szerszym zakresie, bo o kąt 90 zarówno w lewą jak i w prawą stronę, także ze skokiem co 30 stopni"
To albo informacja jest źle napisana, albo dotyczy innego obiektywu. Pokaż proszę palcem, na zdjęciach, w którym miejscu odpowiedzialna za pokłon przednia część obiektywu może obrócić się niezależnie od części tylnej, odpowiadającej za przesuw.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
To albo informacja jest źle napisana, albo dotyczy innego obiektywu. Pokaż proszę palcem, na zdjęciach, w którym miejscu odpowiedzialna za pokłon przednia część obiektywu może obrócić się niezależnie od części tylnej, odpowiadającej za przesuw.
Możliwe że zostało to źle przetłumaczone, bo mocowanie obiektywu obracane jest tam gdzie metalowy ficzer, natomiast sekcja pokłonu obracana jest tam gdzie szczelina pomiędzy pokrętłami. Czyli mamy możliwość niezależnego obrotu sekcji T i sekcji S.
Nie może być obracana - tam są śruby, widać to wyraźnie na zdjęciach.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Nie może być obracana - tam są śruby, widać to wyraźnie na zdjęciach.
Nie wiem o których śrubkach mówisz i co Ci podpowiada wyobraźnia gdy patrzysz na zdjęcia, ale mogę Cię zapewnić, że zarówno sekcję T jak i S można obracać niezależnie wg standardowej osi optycznej. Działa to tak samo lub podobnie jak poniższym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=mbHYhHZeceM
Nigdzie po zdjęciach nie widać "sprzęgła" do zwalniania blokady dla tego rzekomego obrotu dla części odpowiedzialnej za pokłon (za to przycisk blokady widać wyraźnie dla obrotu segmentu przesuwu). Ale pożyjemy - zobaczymy.
Wychodzi na to, że jednak jest niezależny obrót przesuwu i pochyłu.
Popatrzcie na zdjęcia na optycznych:
Samyang T-S 24 mm 1:3.5 ED AS UMC - nowy obiektyw tilt-shift - Optyczne.pl
Na pierwszym (miniaturki nie liczę) przesuw i pochył są ustawione w tym samym kierunku, a pokrętła są obok siebie.
Na drugim wszystko jest obrócone względem siebie o 90 stopni.
Jeśli nie przesadzą z ceną i optyka będzie odpowiednia, to sprzedaż TS-E 24 II może znacząco spaść.
O faktycznie, na to nie zwróciłem uwagi, w takim razie zwracam honor. Czyli cena 3500-4000 może mieć sens, jak będzie to instrument w pełni sprawnie optycznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
O faktycznie, na to nie zwróciłem uwagi, w takim razie zwracam honor. Czyli cena 3500-4000 może mieć sens, jak będzie to instrument w pełni sprawnie optycznie.
O optykę naprawdę bym się nie martwił. 14mm jest naprawdę świetne optycznie. Miałem też fisha i tam też do jakości optycznej nie można się było przyczepić.
Niech już go wprowadzą bo może będę miał zleconko, gdzie bym to cacko wykorzystał :D