Odp: Obiekt pod światło (pomiar światła)
Cytat:
Zamieszczone przez
lijo
Skoro już wspomniałeś, to czy możesz napisać coś więcej o tym tricku? :)
To jest dość proste i możliwe chyba od ACR 4 tj. od momentu kiedy wprowadzonno "warstwy" do lokalnej korekty. Wystarczy użyć gradientu tylko zrobić go nie na zdjęciu a od dowolnego brzegu w kierunku poza obrazek. W ten sposób możemy uzyskać praktycznie dowolną ilość pseudo-warstw na samym RAWie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz Body
Zupełnie nie. Nie jest koniecznością. Owszem można ale zwykle zupełnie nie jest ani potrzebna ani ładne. Jeden ze znanych fotografików amerykańskich mówi dokładnie to samo co ja. Jeśli już na etapie robienia zdjęcia myślisz o wyciąganiu z RAWa, poprawkach w photoshopie to "go and snap yourself".
Ale my mowimy, jak zrobic zdjecie (zalkladamy ze trzeba), przy pomocy dostepnego sprzetu, wiec chyba dobrze jak fotograf zna sposoby jak to zrobic, nawet jak trzeba "wyciagac z Raw'a".
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz Body
To jest dość proste i możliwe chyba od ACR 4 tj. od momentu kiedy wprowadzonno "warstwy" do lokalnej korekty. Wystarczy użyć gradientu tylko zrobić go nie na zdjęciu a od dowolnego brzegu w kierunku poza obrazek. W ten sposób możemy uzyskać praktycznie dowolną ilość pseudo-warstw na samym RAWie.
Dzięki za odpowiedź, myślałem że może jest jakiś inny "bajer" o którym nie wiem, w sumie używam LR, ale chodzi o Brush i Graduated Filter.