Odp: 5dmk2 za ciemne zdjęcia?
W DPP to samo niestety. LCD ustawiony na 0. Przyzwyczajenia z nikona przede wszystkim (2 lata z d700 robią swoje). Lubię jasne zdjęcia to fakt, po prostu będę musiał albo lcd w dół... Punktowy był pomiar, robiłem teraz małe porównanie między punktami:
- punktowe - za ciemne
- punktowe z "skrzydełkami" - lepsze choć nie idealne
- pełna scena (pusty prostokącik) - o wiele lepiej choć korekcja 0,5 ev musi być jednak...
Po kilku tygodniach już go wyczuję ale na początku niestety właśnie mam taki kwiatek... Pluję sobie teraz prosto w twarz, że po pierwszej sesji nie sprawdziłem tych zdjęć (2 śluby, jedna sesja prywatna na kartach)... No cóż człowiek uczy się na błędach...
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Przyzwyczajenia z nikona przede wszystkim (2 lata z d700 robią swoje).
Aż korci by się zapytać... po jakiego grzyba przechodziłeś? :wink:
Będzie dobrze :)
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Aż korci by się zapytać... po jakiego grzyba przechodziłeś? :wink:
Będzie dobrze :)
Szczerze? : ) Obrazek bardziej mi pasuje z Canona niż z Nikona, inna plastyka no i te magiczne 50 1.2, 85 1.2, które korcą aż miło ; ) Przyzwyczaję się owszem ale niestety troszkę będę musiał na początku ponarzekać, nakląć się przy obróbce... Jutro idę w plener robić zdjęcia, muszę jednak te światełko ogarnąć...
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Punktowy był pomiar, robiłem teraz małe porównanie między punktami:
- punktowe - za ciemne
- punktowe z "skrzydełkami" - lepsze choć nie idealne
Czytałeś ten tekst Janusza który podałem wcześniej?
Piszesz "punktowy - za ciemne", a na co ustawiałeś pomiar? Czy na przedmiocie odbijającym 12% (18%) światła?
Załóżmy, że stoi para młoda. Ona biała suknia, On czarny garnitur. Gdy np. ustawisz na sukni - będzie niedoświetlone (ok.2EV), a gdy na garnitur to prześwietlisz (też ok. 2EV). Gdy ustawisz na twarz to musisz dać +1EV (WG systemu strefowego) aby zdjęcie było poprawnie naświetlone (przynajmniej twarz)
Podaj maila to Ci wyślę instrukcję obsługi do 5D mk II po Polsku i tam można poczytać o Priorytecie jasnych partii obr. i Autom.optymalizatorze jasności w menu obraz.Pozdrawiam
Tryb pomiaru trybem pomiaru, ale faktem jest, że 5D nie doświetla, co łatwo sprawdzić mierząc punktowo jednolitą powierzchnię. Peak na histogramie jest sporo na lewo od środka.
Ja praktycznie zawsze mam +2/3EC ustawione, a często nawet i +1EC (i nie mówię tu o zimie i śniegu). Zdarzyło mi się też, i tu już totalnie zwątpiłem, że przy dość typowej scenie (światło dzienne w mieszkaniu), matrycowym i ustawionym +1EC musiałem kolejny 1EV dociągać w PP. Nie raz zastanawiałem się, czy nie podesłać body do sprawdzenia na Żytnią, ale ostatecznie jakoś nauczyłem się z tym żyć (zresztą i tak pewnie by było "w zakresach tolerancji producenta").
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Czytałeś ten tekst Janusza który podałem wcześniej?
Piszesz "punktowy - za ciemne", a na co ustawiałeś pomiar? Czy na przedmiocie odbijającym 12% (18%) światła?
Załóżmy, że stoi para młoda. Ona biała suknia, On czarny garnitur. Gdy np. ustawisz na sukni - będzie niedoświetlone (ok.2EV), a gdy na garnitur to prześwietlisz (też ok. 2EV). Gdy ustawisz na twarz to musisz dać +1EV (WG systemu strefowego) aby zdjęcie było poprawnie naświetlone (przynajmniej twarz)
Tak czytałem i zawsze pomiar idzie na oko, twarz ; ) Właśnie zrobiłem testy w domu z białą ścianą, statyw i doszedłem do takiego obrazka jaki mi pasuje czyli +1EV jest dla mnie idealne ; )
Co do instrukcji mam całą w książeczce.
Jutro idę w plener zobaczyć czy te+1EV starcza czy trzeba dalej jeszcze "ciągnąć" ev w górę ; )
+1 EV się suknia prześwietli na bank.pozdrawiam i dobrej nocy.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazyfoto
...co w sekundę gaszę w LR a przynajmniej garnitur nie jest wielką plamą smoły...
Cytat:
Zamieszczone przez
crazyfoto
Niech będzie prześwietlona, lightroom da radę, wolę mieć ją prześwietloną niż dobijać ekspozycję w górę o 1,9 do 2,5... Aktualnie wziąłem się za pierwszy ślub do obrabiania średnio mam niedoświetlone zdjęcie o wartość ekspozycji 0,8-1,2... Tragedia... Prywatną sesję powtórzę ale ślubu już nie...