Odp: Jak sie przesiadac z amatorskiego sprzetu - od body czy od szkiel?
Cytat:
Zamieszczone przez
lusia
Zamierzam przesiąść się z Canona 400d na coś bardziej profesjonalnego.
Do nowej puszki chciałabym mieć profesjonalne szkło
najlepiej robić pro fotki, nie ważne czym - sama przesiadka na droższy sprzęt z fotografa pro nie czyni ;)
na pewno warto zbierać i wymieniać szkła na lepsze a docelowo na lepszą puszkę która pełniej wykorzysta choćby AF szkieł
mają 400d poczułabyś dużą różnicę wymieniając np na 50d, warto się zastanowić czy nie pójść szybciej w xxd a potem spokojnie zbierać na xd
Przepraszam, że się podpinam ale mam podobny dylemat i zastanawiam się czy lepiej kupić 17-40L mając kita, czy sprzedać 30d i kupić 5d.
Cytat:
Zamieszczone przez
chodziu
czy sprzedać 30d i kupić 5d.
a czym chcesz robić zdjęcia jak kupisz 5D?? bo KITem się nie da..
rozsądniejsze jest zamiana najpierw szkieł a potem body z dwóch powodów:
1. Body szybko traci na wartości i z biegiem czasu się "zużywa" więc co iles lat trzeba wymieniać
2. nawet najlepszym body nie zrobi się najlepszych zdjeć bez odpowiedniej optyki
ja na swoim przykładzie powiem ze mając 350D kupiłem 24-70 w 2006 roku.. od tamtej pory dokupiłem jeszcze 70-200 f/4 i mi to wystarczało jakoś...przyszła zmiana puszki na 5D i to był strzał w dziesiątkę bo obiektywy juz miałem a zyskałem dużo lepszy obrazek itp. od tamtej pory dokupiłem nowe body ale 24-70 dalej służy tak samo jak kiedyś a nawet lepiej teraz po zmianie kolejnej puszki :)
Mam jeszcze 85 1,8 no i myślę, że w przeciągu pół roku, może dłużej uzbierałbym na 17-40L. Rozsądek mówi mi, że lepiej obiektyw ale trafia się w miarę okazja na zmianę na 5d.
Cytat:
Zamieszczone przez
chodziu
...ale trafia się w miarę okazja na zmianę na 5d.
Jeżeli:!: ...okazja to prawdziwa okazja to byś się nie zastanawiał i nie męczył buły na forum, tylko łyknąłbyś jak gęś kawałek chleba. A tak co to za okazja?
Cytat:
Zamieszczone przez
meg83
najlepiej robić pro fotki, nie ważne czym - sama przesiadka na droższy sprzęt z fotografa pro nie czyni ;)
i dlatego wlasnie pytalam, jak sie przesiadac na profesjonalny sprzet, a nie jak zrobic z siebie profesjonalnego fotografa :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
meg83
mają 400d poczułabyś dużą różnicę wymieniając np na 50d, warto się zastanowić czy nie pójść szybciej w xxd a potem spokojnie zbierać na xd
ale troche sie obawiam, ze jak juz zainwestuje pieniadze (i czas) w przemyslana zmiane aparatu, to potem zostane z nim na pare ladnych lat. a co przemawialoby za zmiana krok po kroku?
Cytat:
Zamieszczone przez
lusia
to potem zostane z nim na pare ladnych lat.
może tak a może nie,nie ma co gdybać
zmiana 400 na 650 już Ci dużo da
Ja jednak pierwsze zmienie szkło a później body, a wracając do tematu:
Piszesz, że masz 75-300. Ustaw sobie go na 135 i zobacz czy Ci leży ta ogniskowa. Oglądnij sobie zdjęcia na pixel peeper robione tym szkłem na body 350, 400, 450D i na 7d. Sprawdź różnice i wybierz.
Do sportu to zamiast rewelacyjnej 135 2.0 brałbym 70-200 2.8 L bez IS'a. Cena ta sama, można nawet taniej 70-200 kupić, a uniwersalność znacznie większa, szczególnie w sporcie... Dokup szkiełko do 400D (zastanów się dobrze nad 70-200 2.8 L), wymień 18-55 i 75-300 na jakiś "pełnoklatkowy" uniwersalny zoom (Tamron 28-75 mi przychodzi do głowy w cenie do 1000zł) i zbieraj na 5D mkII :) Będziesz zachwycona ;) 2.8 na pełnej klatce będzie lepsze niż 2.0 na cropie!! :)
To mój pierwszy post na tym forum ( choć czytam je od mnie więcej roku ) więc chciałem się ze wszystkimi przywitać :razz:
Jeśli chodzi o główne pytanie to odpowiem na nie nieco inaczej niż reszta Forumowiczów.
Wiadomo, że poziom/jakość/model kupowanego sprzętu zależny jest od naszych możliwości finansowych. Każdy znając i przewidując mniej więcej swoje możliwości finansowe w przyszłości bliższej i dalszej może sobie ułożyć plan co zamierza kupić i pogodzić to z realiami .
Uważam, ze dobrym sposobem rozbudowywania swojego zaplecza sprzętowego jest kupowanie jak najlepszych szkieł/korpusów na jakie po prostu możemy sobie pozwolić w grupie sprzętu, który nas interesuje ( czy to tele czy cos np szerokiego ).
Jeśli wiemy, że chcemy mieć w tym roku zestaw typu korpus A + szkło B i na całość i tak będziemy np mieli pieniądze tylko w jakichś sensownych przewidywalnych odstępach to może warto kupić najpierw rzecz droższą, a potem tańszą ( będzie z górki i łatwiej potem ) niezależnie od tego czy to szło czy body. Wiem oczywiście, ze szkła są droższe, ale gdyby ktoś planował 1dx + 24-70 zawsze bardziej bolesny wydatek jest na początku, a potem już boli mniej :wink:
Lusiu, Ty najlepiej orientujesz się w swoich możliwościach finansowych, więc sama wiesz gdzie są ich granice.
A granice finansowe w przypadku hobby są bardzo płynne, gdy rezygnujemy czasem z rzeczy potrzebnych w innej dziedzinie życia
na rzecz np nowego szkła bo... "ono tak ładnie rysuje" ;)
Życzę Ci, żeby przerwa między kupnem szkła/body nie była zbyt wielka, bo ten czas to bardzo irytujące chwile ;)