matsil,
chyba nie miałeś 17-85 w ręku. To jedno z lepszych szkieł C w relacji cena/jakość obrazka, ale regularnie opluwane na tym forum.
Wersja do druku
matsil,
chyba nie miałeś 17-85 w ręku. To jedno z lepszych szkieł C w relacji cena/jakość obrazka, ale regularnie opluwane na tym forum.
Zgadzam się z "przedpiszcą". Jedyna wada to to, że lubi się rozsunąć noszony z body w ręce.
Miałem, byłem bardzo zadowolony ale że był za krótki, zmieniłem na S18-250. I nie wiem, czy to był na 100% dobry ruch... Niby już nie przekładam bez przerwy 17-85 na 75-300 i vice versa, niby mi już nie uciekają okazje bo akurat miałem zapięte nie to szkło, ale...
Myslę, że to najfajniesze szkło na początek (zakres, cena/jakość).
a możecie napisać co tak naprawde odróżnia Nikona od Canona oczywiście chodzi mi o modele z tej samej półki, jak wygląda kwestia kolorów, ostrości i baansu bieli?
no nie... ratunku...
Jestem w takiej samej sytuacji jak Ty. Przymierzam się do pierwszej lustrzanki. Strasznie kusi mnie zakup używanego 50D, ale się boję, że będzie coś nie tak z tym aparatem. Dlatego zastanawiam się nad nowym 60D + kit, ale z drugiej strony za te 4k miał bym 50D + sporo lepszy obiektyw na początek. Dla mnie aparat będzie głównie służył do robienia zdjęć sportowych, krajobrazów i portretów. Jak to jest z tymi używkami?
Nie bardzo rozumiem sens tego pytania. Jak przesuniesz nieco niżej, bądź klikniesz w szukanie, to wywali ci multum tematów. Canona i nikona odróżnia wiele rzeczy, poczynając od rodzaju bagnetu, możliwości, filozofii czy marketingu, itd. Temat rzeka, ktory trzeba sobie przyswoić. Nie ma na skróty.
Zajrzyj w specyfikację, obiektywy, ich dostępność na rynku wtórnym oraz akcesoria. Jeżeli, to ma być sprzet nie zarabiający na siebie, to apeluje byś spojrzał na system pentaxa i jego możliwości. Pamiętaj, że nie wybierasz TYLKO aparatu, ale cały system, a na niego składa się nie tylko korpus, ale i szklarnia i jej dostępność.
@matsil, to co wypada lepiej przy 17-85 niżeli przy kicie, to USM, który działa nadzwyczaj dobrze.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
W telegraficznym skrócie... warto kupić używane 50D, w kontekście lepszego szkła.
Poczytaj tutaj.
Na dzień dzisiejszy największą różnicą pomiędzy tymi dwoma systemami są... użyszkodnicy
Reszta to IMHO detale i szczegóły techniczne.
Pozdrówka!
myslalem ze juz jestes zdecydowany na canona a ty takie pytania zadajesz...? widac jednak nie jestes zdecydowany na 100%
wiec jesli nie myslisz o zakupie drogich skiel w przyszlosci to naprawde sie zastanow nad tym pentaxem.
tylu ci juz to pisalo a ty canon teraz nokon... moze sony?
wybaczcie może i głupie pytanie ale chciałbym świadomie wiedzieć co kupuję , znam podstawy fotografii i chcę lustrzankę ale chciałbym też poznać równice miedzy markami. jak pisałem miałem w użytkowaniu i Nikona i Canona - chociaż modele z innej półki. Zamierzam przeznaczyć troche kasy - jak dla mnie 4 tys to nie mała kwota więc wybaczcie może dziwne pytania ale piszę je właśnie dlatego że nie znam na nie odpowiedzi...