pewnie dlatego;-), że mam tu na miejscu kupę przyjaciół gdańszczan(-ek właściwie).
Wersja do druku
pewnie dlatego;-), że mam tu na miejscu kupę przyjaciół gdańszczan(-ek właściwie).
Ech - te dziewczyny znad morza :)
Wiem o czym mówisz. Jod wpływa jakos tak na nie, że są "lepsze" od tych z głębi Polski... sorry offtop
dlatego napisalem co mysle o tych zdjeciach mody, ladne zdjecia i koniec kropka.Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Oboje wiemy o co chodzi, to jest produkt a jak ma wygladac produkt nawet dziecko ci powie. z mojej strony EOT w tym watku na ten temat bo to wkoncu Galeria Kr4nkEd :-)
Jacek, zdjęcie zachodu słońca to też jakaś konwencja, produkt.
to samo reportaż. jak nie ma mięsa i konkretu to do ****.
zdjęcie przyrodnicze tak samo. są pewnie kanony i w ramach konwencji się tego trzymasz. chyba że masz tyle do powiedzenia w temacie, że możesz to sobie przesuwać i eksperymentować (z dobrymi rezultatami). niezmiennie: podstawy są potrzebne. inaczej ciężko łamać zasady (nie mając o nich pojęcia).
Kończąc podpisuje sie pod ostatnimi slowami bebop ! oraz pod słowami Jac !
Chylę czapki Mości Panowie !
No to sobie Panowie urzadzili dyskusje...nikt nie poczekal...i ja mam teraz na to odpowiadac?!?!?! :)
Jedziemy po kolei:
Nowy w postowaniu , czyta od dluzszego czasu.Cytat:
kolega idealista, znaczy się nowy na forum CB nic nie szkodzi, tutaj to lecząCytat:
Nie zawsze chodzi o "cos sensownego w tej stylistyce".
Nie robie zdjec dla modelek i fotografow mody, tylko dla szerszego grona odbiorcow. Kazde zdanie wazne, kazdy ma inny punkt widzenia.
Ale co tutaj leczyc? Troche nierozumiem.
Sie nie przezywaj :PCytat:
Kr5nkEd, ja pass.
ajj...no smiem sie nie zgodzic :)Cytat:
moda/glamour - tutaj prawie nic sie nie dzieje
Pewnie, ze sa jakies kanony, granice...ale mozna doskonale
sie w nich poruszac opowiadajac jakas historie.
http://www.gaetan-caputo.com
http://www.sbourson.com
Nuda?
Nie zajmujmy sie fotografia mody "od zaplecza".
Wszedzie trzeba stworzyc jakies warunki zeby bylo co fotografowac. Mniej lub bardziej naturalne.
Modelki trzeba umalowac i ubrac - bo taka specyfika tej galezi.
Przeciez nie powiemy, ze zeby wykonac reportaz z airshow ktos
sie tez musial napracowac i zbudowac te samoloty, przyleciec nimi...to tez modele na sesji :)
Tak samo mozna porownac packshoty.Cytat:
dlatego napisalem co mysle o tych zdjeciach mody, ladne zdjecia i koniec kropka.
Oboje wiemy o co chodzi, to jest produkt a jak ma wygladac produkt nawet dziecko ci powie.
Mozna wstawic przedmiot do namiotu...i gotowe.
Albo posiedziec nad aranzacja, podkreslic cos, pokazac.
Nie chce tu bronic w jakikolwiek sposob "fotografii modowej",
ale faktem jest, ze przez wiele osob jest odbierana jako "focenie polnagich dupeczek" :)
Taka fotografia ptakow np. wielu mysli, ze "daj mi taki aparat to pojde i zrobie". Widzac zdjecie jakiegos rzadkiego ptaka w dziwnym dla niego srodowisku...bedzie to tylko zdjecie ptaka. Fotograf mogl lezec w blocie przez 10h jedzac tylko rodzynki...a wiekszosc powie "no fajne" :)
Chyba wszystko jasne. Nikt sie nie pobil, wszyscy sie zgadzaja, idziemy na piwo :)
Ciesze sie ze "sie podoba", dorzucimy cos niedlugo...moze koncertowego np.
Mam troche zdjec z Dzemu "Ku pamieci Pawla Bergera" (zmarlego tragicznie rok temu klawiszowca).
no widzisz masz to szczescie znac ta kilka/kilkanascie galeri w gdzie sa wartosiowe zdjecja, ale to sa wyjatki,Cytat:
Zamieszczone przez Kr4nkEd
wiadomo zrobienie dobrego zdjecia nawet landszaftu wymaga tez duzo pracy w postaci kilkudziesieciu wyjazdow w to samo miejsce i posiwiecen wstawanie o 4 rano brniecie w deszcuz sniegu blocie itd.. chyba sie nie zdaza za pierwszym razem zrobic od razu TO zdjecie. ale to jest ze tak powiem naturalene ze nie ma nic za darmo.
e tam dalecy jestesmy od bijatyk co innego piwo :-) tu granica jest cienka :mrgreen:Cytat:
Witam.
Tym razem mam cos takiego: http://marzocchi.com.pl/sool.jpg
Z sesji dla Ani Sool - wschodzacej gwiazdki polskiej sceny HH.
Nie znam się fotografi tego typu ale zdjęcia super. Może lepiej by był tylko bez odbicia lampy w okularach.Cytat:
IMO ringlight dodaje tylko "komercyjności" tym zdjęciom co jest ich dużym plusem.