Odp: Koszt nowej matrycy 1d Mark IIn
Cytat:
Zamieszczone przez
CSI FOTO I VIDEO
Serwis jest w stanie przeprowadzić regulację takiego przetwornika pod warunkiem, że przy wymianie nie zostały dokonane jakieś uszkodzenia jak to niestety często bywa. Bardzo często wiąże się to i tak z koniecznością pełnego demontażu aparatu w celu wyregulowania chociażby flange back itp.
W przypadku takiego sprzętu serwis nie bierze odpowiedzialności za podzespoły które były demontowane przez osoby trzecie.
I ta odpowiedź jest dla mnie bardzo satysfakcjonująca. Chodzi o to że taka regulacja to już nie 2500 zł. (mam Nadzieje:-) )
Ogolnie wydaje mi sie, ze nie warto wymieniac matrycy. Marki II (w tym pozniejsze wersje N) - co prawda sa swietne jako aparaty; ergonomia, pancernosc, uszczelnienia, szybkosc, jednak ZNACZNIE odstaja od obecnych body. Jeszcze rok temu wydawalo mi sie, ze nie mam roznicy miedzy MK II a MK III (poza matryca), jednak jak sie wezime do reki nowszego marka, to powala jakosc wizjera, szybkosc AF. Ewentualnie lepiej chyba znalezc cos na rynku wtornym - bedzi raczej taniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
tumidajski
Ogolnie wydaje mi sie, ze nie warto wymieniac matrycy. Marki II (w tym pozniejsze wersje N) - co prawda sa swietne jako aparaty; ergonomia, pancernosc, uszczelnienia, szybkosc, jednak ZNACZNIE odstaja od obecnych body. Jeszcze rok temu wydawalo mi sie, ze nie mam roznicy miedzy MK II a MK III (poza matryca), jednak jak sie wezime do reki nowszego marka, to powala jakosc wizjera, szybkosc AF. Ewentualnie lepiej chyba znalezc cos na rynku wtornym - bedzi raczej taniej.
Póki co bawię się w półśrodki. Chce naprawić 1d IIn a do końca przyszłego roku może uda się 5d II kupić. Nie wiem czy dobrze zrobię zamieniając 1D II na 5d II. A mam porównanie 1d II z 50d i obrazek jest o niebo lepszy.
obrazek będzie pewnie lepszy ale na AF stracisz...
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
obrazek będzie pewnie lepszy ale na AF stracisz...
To się zgodze. A 1d III vs 5D II. Chodzi o obrazek i używalne ISO (samplom nie wierze do końca
Odnosnie obrazka, albo trafilem na 3 ezgelmparze idealne, albo cos jest ze mna nie tak. Otoz, gdy umiejetnie sie naswietla i obrabia w LR RAWy z 1dmk2/n, to ciezko je odrozic od DS mk2. Tzn. glebia, plastyka oczywiscie lepsza z dsa, ale poza tym nie mialem nic do zarzucenia.