Odp: Jakość zdjęć na facebook'u
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Możesz wrzucić linka do wersji przed i po kompresji przez fb?
PO i PRZED
Jak dla mnie to samo zdjęcie jest sporym cropem, tak żeby cały samolot pojawił się w kadrze. Stąd ta słaba jakość.
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Jak dla mnie to samo zdjęcie jest sporym cropem, tak żeby cały samolot pojawił się w kadrze. Stąd ta słaba jakość.
to pełny kadr
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
Zdjęcia dodaję po zmniejszeniu przez program Light Image Resizer. Właśnie robiłem testy i...
dodawałem po trzy wersje kompresji zdjęcia kolorowego:
1. 650px dł. bok 250 dpi
2. 700px dł. bok 250 dpi
3. 800px dł. bok 300 dpi
Pliki nie przekraczały 300kb
W tym dodawaniu jakby 800px było najgorsze (mniej ostre, z lekki zadatkiem efektu kompresji) choć ledwo co dopatrzyłem się jakiejś tam różnicy.
Drugie zdjęcie b&w tak samo dodawałem w trzech wersjach, ale
1. 800px dł. bok 250 dpi
2. 800px dł. bok 300 dpi
3. 800px dł. bok 350 dpi
Pliki nie przekraczały 300kb
i tu (to głupio zabrzmi) zero różnicy, albo ślepy jestem albo... zależy od zdjęcia jakie się zmniejsza.
P.S. Dla mnie najlepiej prezentowało się zdjęcie 700px 250dpi
- - - Updated - - -
Rzeczywiście... dodałem wg mnie najgorzej prezentujące się zdjęcie raz jeszcze po skalowaniu 700px dłuższy bok, 250dpi, poniżej 300kb.
Jakość lepsza. Bardziej ostre i bez efektu kompresji.
dpi nie ma znaczenia jeśli zadajesz długość boku w pikselach. To tak jakby gęstość. dpi=dots per inch. To tak naprawdę takie same pliki. Ma to znaczenie tylko przy druku.
mi się wydaje że nie ma na to siły jaka jest jakość na fb - sama czytałam nie jeden wątek o tym na innych forach
trzeba się z tym pogodzić i tyle :)
Na FB jestem już któryś rok, przez ten czas zdjęcia jakie dodawałem prawie zawsze miały ~700-800px na dłuższym boku. Wyglądały one potem różnie, od ładnych do całkowitej porażki - mimo takie samego sposobu przygotowania. Co chwila oni coś tam kombinują, chociaż teraz niby ma wejść nowa zmiana i upodobniają galerie do tych z g+ więc może i jakość będzie lepsza.
Zauważyłem jednak jedną prawidłowość ze zdjęciami. Lepiej dać fotkę mniejszych rozmiarów niż taką co ma 2-3k na dłuższym boku, bo jak mamy minimalny szum - FB po kompresji pięknie uwydatni. Polecam też zdjęcia lekko przeostrzyć a skórę lekko zblurować wtedy wg mnie efekty są lepsze. Tyczy się algorytmów FB na dzień dzisiejszy oczywiście :)
Ja tam chyba nie będę przykładał do tego szczególnej uwagi, po prostu 700px na dłuższym boki i już, co wyjdzie to wyjdzie :smile:
Jednak chciało by się, aby publikowane zdjęcia miały jakąś jakość:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Lenad
Zgadza się, tylko najgorzej że w zasadzie nie znana jest recepta na sukces, nie ma tego złotego środka :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Lenad
nom, zwłaszcza że z niektórych fb robi mydło powidło - szkoda ze nie ma jasnych zasad w regulaminie, jakich ograniczeń itp