Odp: Uszkodzona matryca(?) w Canonie 7D
Cytat:
Zamieszczone przez
KrzysiekT
Jeżeli taki laser jest w stanie uszkodzić matrycę, to co z oczami?
o ile w instrukcji nie znalazlem nic na temat wpływu światła na matryce, to jest ostrzeżenie przed patrzeniem przez aparat na silne źródło światła
"Nie patrzeć przez aparat lub obiektyw na słońce ani inne silneźródłaświatła,
ponieważ mogłoby to doprowadzić do uszkodzenia wzroku. "
Cytat:
Zamieszczone przez
annoying
W Berlinie skasują od razu
...bo tam za dużo koncertów techno?
Trochę OT, ale.. dlaczego gdy laser uszkadza matrycę to zawsze jest Canon?
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Bo Nikony są za słabe do kręcenia filmów :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Bo nikt z zabawkami Nikona się nie pcha na takie wydarzenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Gdzieś czytałem że to ma wiele wspólnego z technologią CMOS, którą Canon stosuje od dawna, a Nikon dopiero ostatnio.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Chodzi mi tak na prawdę o coś trochę innego. Czy jakby w instrukcji było napisane o tym że takie coś może uszkodzić matrycę to już wtedy by to gwarancji nie podlegało. Trochę naciągając - jak w instrukcji nie ma, że jak naleję mleka do komory lustra to uszkodzę aparat to znaczy że mogę je spokojnie lać i mi naprawią ;).
Do czego zmierzam - dla mnie korzystanie z gwarancji przy uszkodzeniu przez laser byłoby zwykłym wyłudzaniem - po prostu wiem że laser to nie żarty - nawet słaby - no ale może macie rację że nie ma co mieć skrupułów.
To takie trochę niezbyt dobre tłumaczenie. Skąd przeciętny zjadacz chleba może wiedzieć o szkodliwości lasera w stosunku do matrycy? Tylko z instrukcji! I nie można tego porównywać z tłumaczeniem to nalej mleka, bo to po prostu głupie jest. A na marginesie to w instrukcji stoi wyraźnie napisane warunki pracy i tu podany jest max wilgotności powietrza. Skoro jest określony max wilgotności to logicznym jest, że pod wodą i w płynach pracowało to nie będzie. Ale to moje rozumowanie.I nie nazwał bym tego wyłudzeniem, a niedoinformowaniem użytkownika o parametrach pracy czyli producent nie dopełnił swych powinności. A zatem niech płaci za swe błędy i nie miejcie żadnych skrupułów to nie jest żadne wyłudzenie a dochodzenie swych praw nabytych wraz ze sprzętem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroz
producent nie dopełnił swych powinności. A zatem niech płaci za swe błędy i nie miejcie żadnych skrupułów to nie jest żadne wyłudzenie a dochodzenie swych praw nabytych wraz ze sprzętem.
W podstawówce i szkole średniej jakieś podstawy z optyki chyba były na fizyce?
Co to za czasy paskudne, że dziś w McDonald's na kubku z kawą musi pisać, że zawartość może poparzyć...
Jestem pewien, że w instrukcji producent nie przewidział całej masy możliwości. Czy piszą tam coś np. o zabieraniu aparatu w przestrzeń kosmiczną?
PS: Prędzej miałbym pretensje do organizatora imprezy niż do producenta.
Witam
W instrucji do Eos 350D i Sony A35 jest wyrażnie napisane, aby nie kierować aparatu na słońce lub inne zródło silnego światła, bo można uszkodzić aparat lub wzrok. Pewnie w innych instrukcjach jest podobnie.
Kiedyś chyba każdy bawił się soczewką i światłem słonecznym....;)
Pozdrawiam
Mirek
Cytat:
Zamieszczone przez
mirasb
Kiedyś chyba każdy bawił się soczewką i światłem słonecznym....;)
Może za twoich czasów. Dziś przecież są komputery... ;-)