Odp: Jaki obiektyw dołożyć ?
A ja bym kita nie sprzedawał (jeżeli masz z IS, bez IS od razu bym sprzedał ;)). Zawsze może przyjść taki moment, że stwierdzisz że nie widzisz różnicy i stałka byłaby lepsza, więc nie musisz kupować "kiciaka" ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dziobolek
Zamieszczone przez tmkwol 35mm będzie za wąsko do krajobrazu... Pojęcie względne.
Wiele fotek krajobrazowych jest robionych teleobiektywami.
racja, wiele jest tak robionych, odruchowo skojarzyłem z typowym widoczkiem na szerokim kącie.
Widzę, że kolega skłania się (i chyba dobrze) do 17-50 co w duecie z 85 powinno dać wysoką jakość i wystarczyć do opisywanych zastosowań
Kup Tamiego, dozbieraj 100-150zł i dokup używanego Canona 50mm 1.8 II. Będziesz zadowolony :-)
Im dłużej siedzę na tym forum tym bardziej głupieję ;). Zastanawiam się nad innym rozwiązaniem czyli dokupieniem 50 1.8 i dozbieraniem kasy na C10-22. Ewentualnie 50 1,8 i do krajobrazu jakieś szkło na m42. Co sądzicie ?
Cytat:
Zamieszczone przez
chodziu
Im dłużej siedzę na tym forum tym bardziej głupieję ;). Zastanawiam się nad innym rozwiązaniem czyli dokupieniem 50 1.8 i dozbieraniem kasy na C10-22. Ewentualnie 50 1,8 i do krajobrazu jakieś szkło na m42. Co sądzicie ?
W dobrym kierunku idziesz :), kup 10-22 i nie będziesz żałować ani jednej złotówki wydanej na te szkło. Fakt, trochę grosza jest, ale jeśli lubisz krajobrazy, to wcześniej czy później Twoje poszukiwania skończą się na czymś tak szerokim.
Cytat:
Zamieszczone przez
lijo
Zamieszczone przez chodziu Im dłużej siedzę na tym forum tym bardziej głupieję . Zastanawiam się nad innym rozwiązaniem czyli dokupieniem 50 1.8 i dozbieraniem kasy na C10-22. Ewentualnie 50 1,8 i do krajobrazu jakieś szkło na m42. Co sądzicie ? W dobrym kierunku idziesz , kup 10-22 i nie będziesz żałować ani jednej złotówki wydanej na te szkło. Fakt, trochę grosza jest, ale jeśli lubisz krajobrazy, to wcześniej czy później Twoje poszukiwania skończą się na czymś tak szerokim.
Albo za mniejszą kasę Sigmę 10-20/4-5.6 (to jest Ex, więc "topowa" u Sigmy) - też ładne obrazki rysuje...
Jak już namierzył C10-22 i jest w stanie dozbierać, to niech sobie może głowy tą Sigmą nie zawraca ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
lijo
Jak już namierzył C10-22 i jest w stanie dozbierać, to niech sobie może głowy tą Sigmą nie zawraca ;)
A możesz wyłuszczyć dlaczego?
Cytat:
Zamieszczone przez
lijo
A dlaczego? Na 50D różnicy nie zauważyłem, kolega ma 30D, więc zapewne stwierdzi to samo. A jak popatrzeć na ceny nowych to ponad tysiak w kieszeni zostaje. Jeśli używka, to C10-22 jest na A. od 1.500 do 2.300 więc nadal nowa Sigma jest konkurencją (za niecałe 2.008 na cyfrowe.pl, za 1.919 na fotoceny.pl, za 1.917 na fotozakupy.pl) .
Ale to chodziu będzie decydować. Najważniejsze, że już wybrał ogniskowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
dziobolek
hehe - nie skojarzyłem faktu ,że opisał jako 85 za długie, a nie wiem czemu tak się stało- ale na usprawiedliwienie dodałem tez żeby zakupił sobie kiedyś tam 50 1.8, im więcej odp. tym więcej koncepcji