Odp: Canon 60D - body do kalibracji.
Pierwsza fota ISO 125 a do tego czas 1/64 - poniżej teoretycznej granicy poruszenia, druga fota nie widac exif.
Wyjdź na pole, zrób foty przy "ładnym" świetle z czasami powyżej 1/250 i jak najniższym ISO.
Pierwsza fota ewidentnie poruszna, druga ostrość chyba trafiła w tą barierkę od wózka przy prawej ręce dziecka. Do tego jakiś dziwny szum tu wyszedł co potęguje wrażanie nieostrości.
IMHO nic nadzywaczajnego z tych zdjęć nie wynika.
A tak w ogóle to masz jeszcze jakies inne szkło? Czy z nim zauważasz jakieś problemy?
Aparat na statyw, 2-3 różne obiektywy, najlepiej wężyk (ew. samowyzwalacz w ostateczności) i sprawdź wtedy. FF/BF w body jest możliwe i to żadna nowość, kalibracja raczej dużo kosztować nie będzie na Żytniej.
A 50 1.4 domknij sobie do f/2 i wtedy sprawdź, niestety demonem ostrości na pełnej dziurze nie jest (chociaż ja tam jestem zadowolony z mojej).
Cytat:
Zamieszczone przez
guziec
Ale już to coś czarne, drewniane (chyba oparcie krzesła) po prawej stronie wiatraka jest ostre jak należy. Zatem problem jest nie w ostrości szkła a w trafieniu z AF. Zdjęcia były robione z ręki? Jeśli tak, to skąd masz pewność, że nie poruszyłeś aparatem od momentu złapania ostrości do wyzwolenia migawki?
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Zdjęcia były robione z ręki?
Body stało na biurku
Ale rzeczywiście poręcz jest ostra...
Czyli jest 40-50cm FF
Odświeżę temat: czy udało Ci się GUZIEC znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie? Ja mam podobną sytuację...
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawcio
Odświeżę temat: czy udało Ci się GUZIEC znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie? Ja mam podobną sytuację...
Udało:)...
Zwróciłem obiektyw do sklepu i już nie mam problemu...
Na razie zrezygnowałem z C50/1,4. Jak trochę więcej zaoszczędzę, to wezmę sigme 50/1,4.
A z Tamronem (widzę, że masz taki sam) to jest inna sprawa.
Jak chcesz, to podeślę Tobie info na pryw... Nie będę przymulał dla wszystkich :P
Cytat:
Zamieszczone przez
guziec
Udało:)...
Zwróciłem obiektyw do sklepu i już nie mam problemu...
Na razie zrezygnowałem z C50/1,4. Jak trochę więcej zaoszczędzę, to wezmę sigme 50/1,4.
A z Tamronem (widzę, że masz taki sam) to jest inna sprawa.
Jak chcesz, to podeślę Tobie info na pryw... Nie będę przymulał dla wszystkich :P
Chce koniecznie:) Pisz na priv z Tamronem :)
U mnie D60 strzela gdzie popadnie i nie jest to wina obiektywu. To samo szklo C50 1,4 pozyczone od kolegi, gdzie u niego pomimo ze obiektyw rozklekotany trafia w dziesiątki, u mnie robi cuda i ostrzy gdzie mu sie upodoba. Puszka na gwarancji. Wyśle i zobaczymy co powiedzą. Na razie mam inne sprawy na głowie, ale dam znać jak sprawa się skończy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dzwoniec
U mnie D60 /ciach/ Puszka na gwarancji.
Jedenastoletni aparat na gwarancji?
Sorry!! Chodziło mi o 60D. Nie mam pojęcia jak "D" znalazło się przed :shock: