Przemyśl zakup YN-568EX. Kupiona przez Ebay z Chin to 180 $ z przesyłką, wysłana w formie prezentu. Jest to kopia systemowego guru, czyli 580EXII. Sam właśnie dojrzewam do kliknięcia ...
Wersja do druku
Przemyśl zakup YN-568EX. Kupiona przez Ebay z Chin to 180 $ z przesyłką, wysłana w formie prezentu. Jest to kopia systemowego guru, czyli 580EXII. Sam właśnie dojrzewam do kliknięcia ...
Myślę, że YN-568EX to taka okrojona lampa, robią sobie miejsce na następcę (mam tu na myśli gniazdo zewnętrznego zasilania).
W kolejnym modelu dodadzą właśnie to gniazdo, uszczelnioną stopkę, może jakiś tryb radiowy kompatybilny z nowymi wyzwalaczami? Cenę wyższą o 100$ i pozamiatane :D
Mowisz o zlaczu do battery packa? Az dziwne ze nie ma, (bo faktycznie na zdjeciach ta mala zaslepka zakrywa tylko zlacze PC), w poprzednich 560 i 565 juz byla. Czyzby sie nie zmiescili?
Pytanie tylko, czy jest to komuś potrzebne ?? Mam sporo enelopów i porządną ładowarkę wiec nawet, jak będę miał potrzebę błyskania kilkaset razy z rzędu na jakiejś imprezie, dam sobie radę. Tryb radiowy też mało mnie interesuje, gdyż, jak i zapewne dla większości pstrykaczy, już sama zewnętrzna lampa jest dla mnie czymś ponad standard. Uszczelniona stopka do nieuszczelnionego body też nie jest najistotniejsza, tyb bardziej, że nie fotografuję zjazdów narciarskich, czy siatkówki plażowej.
Poza tymi "brakami" mam więc lampę zbliżoną do ponad 3 razy droższej systemówki, z tak samo dużą mocą, czytelnym wyświetlaczem, TTL-em i HSS-em. Warto wiec to chyba przemyśleć ...
Model 565ex nie posiada funkcji HSS, dopiero nowszy model tej lampy o oznaczeniu 568ex ma taką funkcję posiadać. Pozdrawiam. Paweł.
Ja napisałem właśnie o 568, która posiada min. HSS i jest już do kupienia na Ebay'u.
więc w przypadku 568 w jaki zewnętrzny wyzwalacz najlepiej się zaopatrzyć? ;)
p.s. jeśli ktoś by robił te zamówienia z ebaya to byłbym chętny :D się przyłączyć czy coś
widzę, że u fripersa jest jeszcze chyba dosyć świeża opcja - 560EX - to to samo co 565EX, tylko, że bez automatyki ze stopki - tj. komunikuje się w CLS/Speedlight bezprzewodowo, ale nie ma dedykowanej stopki... więc jeśli już ktoś ma lampę, której używa ze stopki, to ta jako druga czy trzecia do zdalnego wyzwalania jest prawie 150zł tańsza...
Po długich wczytywaniach sie w fora, opinie, testy itd kupiłem Metz 50 AF-1. Sklep Fotozakupy z Wrocławia ma ja teraz za 699 Pln więc odechciało mi się ryzykowanie z trochę tańszym nowym modelem chińskiej YN. Powinienem dostać ją jutro lub pojutrze więc pewnie znajdę w łikęd chwilę na jakieś testy i podzielę sie wrażeniami.
Nie wiem na czym miałoby polegać wspomniane ryzykowanie. Lampki Yongnuo wypadają dobrze w większości testów a w kategorii cena/jakość kasują konkurencję. Z Metza będziesz zadowolony, ale z Yongnuo byłbyś pewnie tak samo a kaska by jednak została. Jeżeli w tej chwili miałbym wybierać to tylko między YN a Canonem.