hmm a czemu np przy 2 nie tylko włosy, ale i osoba rozmyta
Wersja do druku
hmm a czemu np przy 2 nie tylko włosy, ale i osoba rozmyta
Widać też ciut za długi czas. Mniej niż włosy. ;)
Po zdjęciach od razu widać, że nie można na ich podstawie oceniać sprawności technicznej tego zestawu. Można za to ocenić sprawność pstrykacza :)
1/50 to za wolno na poruszających się ludzi.
W jakim trybie działał AF?
Takie warunki zalecałyby ograniczone zaufanie do pełnej automatyki. Centralny punkt wycelowany w kontrastowy element kadru, a później komponowanie.
Zestaw fajny, ale samo się nie zrobi ;)
Pofatygowałem się i rzuciłem okiem na podesłane jpeg. Proponuję lekturę instrukcji obsługi aparatu, forum i innych źródeł zanim zaczniesz szukać przyczyn w sprzęcie.
Szybkie sugestie na takie warunki: tryb av (2.8), iso 3200 na stałe, ostrzenie z centralnego punktu. Jeśli oświetlenie nie jest zbyt dynamiczne, to pełen manual i walka o jak najkrótszy czas migawki z zachowaniem używalnej ekspozycji.
Najlepszym rozwiązaniem oczywiście byłaby jasna stałka.
ok, przyznaje się mam AF Auto ważone :( wiec może zmienię na centralne
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ok, a mierzenie światła też centralnie?? czy tryb Manual najlepiej ;)
To musisz ocenić sam na podstawie warunków.
Jeśli oświetlenie jest w miarę stałe, to naprawdę trudno znaleźć argumenty przeciw pełnemu manualowi.
Ustawiasz raz i później tylko od czasu do czasu weryfikujesz, czy coś się nie zmieniło. Aparat nie robi niespodzianek, tylko dlatego, ze podczas pomiaru ekspozycji akurat miałeś źródło światła w kadrze albo duży obszar ciemnego tła.
Centralne ostrzenie tylko ułatwia pracę AF w trudnych warunkach. O tym, co ma być ostre decydujesz Ty operując odpowiednio aparatem.
Nie robię koncertów, ale takie uwagi przychodzą mi do głowy wiedząc jak działa aparat.