Aż tak duża różnica w wizjerze jest?
Wersja do druku
Aż tak duża różnica w wizjerze jest?
Brałbym 60D, także zastanawiałem się między 7D a 60D albo 600D. Wyliczyłem wszystkie za i przeciw i wybrałem 60D, jestem zadowolony.
Co do wizjera - jest różnica między xxxD, a xxD, zdecydowanie jaśniejszy, większy, lepiej widać :)
Jest i to spora, tzn. jeżeli korzystałeś z 400D i ci pasowało to nie jest to jedyne kryterium, jednakże jeżeli miałem wrażenie iż było za ciemno to docenisz pentapryzmatyczny :D , generalnie przejdź się do sklepu i sobie zobacz np przez 550D i 60D w porządnych rtv powinni mieć.
Jakiś czas temu miałem podobny dylemat. Na początku zupełnie nie brałem pod uwagę 7D, ale tylko do czasu wizyty w sklepie i momentu kiedy mogłem sprawdzić obydwa w rękach.
Moim zdaniem warto naprawdę dołożyć do siódemki. Dużo lepsza ergonomia i komfort obsługi. Zmiany parametrów i ogólna kontrola nad nimi dużo szybsza i łatwiejsza.
Żeby nie przepłacać kupiłem używaną siódemkę na forum i jestem bardzo zadowolony.
Dla jednych między 60D a 7D jest duża różnica dla innych na tyle drobna, że pomijalna jeżeli chodzi o gabaryty. Do klawiszologi uważam, że można się przyzwyczaić, no chyba, że ktoś musi coś ekspresowo pstrykać.
Jednakże najlepiej by autor aba chwycił do ręki a nie zdawał się na subiektywne opinnie innych.
Generalnie, jeśli nie dostrzegasz różnic między 7d a 60d to znaczy tylko tyle, że 7d nie jest aparatem dla Ciebie.
Wizjery "bolały" w np. 400D czy 1000D. W 500D i wyższych tragedii nie ma.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ergonomia, a raczej guzikologia 60D boli jedynie wtedy, kiedy używamy tej puchy na przemian z np. 40D czy 5DII. Chociaż i w tych przypadkach tak łatwo nie ma, o ile dobrze pamiętam, to w 40D przycisk podświetlenia ekranu jest w zupełnie innym miejscu, i w jednym jest zamiast ISO, w drugim - zamiast WB/trybu pomiaru.
Jasne, że tragedii nie ma, choć nie miałem do czynienia z niższą wersją jak 500D. Jednakże jest różnica na korzyść xxD i tyle. Autor musi spojrzeć przez oba i stwierdzić czy może nadal sobie przez taki z serii xxxD patrzeć.
Zgadza się, że jak zmieniamy puszki to ciężko się połapać ale autor raczej do tego nie brnie więc ten aspekt go nie będzie tyczył i zapewne jak w moim przypadku przyzwyczai się do nowego rozkładu klawiszy.
Mam podobny dylemat i jeżeli finanse się zgodzą to przesiądę się z 40d na 60d
7d przy Twoich wymaganiach [podobnych do moich] raczej nie ma sensu
przeciw 60d mam tylko to, że używa SD i jest plastikowy :(
Jeszcze jedną alternatywą jest kupno nowego szkła i pozostanie z 40d jeszcze jeden, 5 rok ;]