Może kolega nie będzie potrzebował stripów :razz: Tak czy siak masz rację - o tym też warto pamiętać tylko to znowu powiększa koszta :wink:
Wersja do druku
Nie można mieć od razu wszystkiego. Na upartego można przerobić większy softbox na strip zasłaniając część wylotu - ważne, żeby taka maska miała po wewnętrznej stronie powierzchnię odbijającą (żeby nie utracić zbyt dużej ilości światła) To nie do końca to samo ale już coś i to coś, które nic nie kosztuje :)
Są też w miarę uniwersalne i gotowe sofboxy z zestawami masek modyfikujących: http://fripers.pl/product_info.php/i...ridem-SET.html fajny patent, szczególnie na początek.
@lukaszr, Ulisses:
Chyba nie zrozumieliście. Nigdzie nie proponuję, żeby autor wątku kupował stripy! Proponowałem, żeby najpierw popróbowałem sobie w wynajętym studiu co mu jest potrzebne przy jego stylu i zainteresowaniach fotograficznych. Wtedy będzie mógł podjąć świadomą decyzję co kupić, a nie opierać się na mniej lub bardziej trafnych wskazówkach z forum.
widzę że nie każdy czyta ze zrozumieniem. ja napisałem że za 1000 się nie poskłada więc jesli ktoś jest w stanie to chętnie zobaczę ten zestaw :D a jesli miałbym wydawać do 2000 zł to wolałbym poczekać i dozbierać te 500-1000 i kupić coś sensownego bo tanio kupując 2 razy to robisz.
Ps. słowo chińszczyzna nie oznacza chińskie rzeczy tylko beznadziejne plastikowe rzeczy które się zaraz rozpadną :) obojętnie z jakiego kraju pochodzą.
nie warto inwertować w "sprzęt" za 1000zł bo nie będziesz z niego zadowolony :) jeszcze troszkę pozbieraj kasy a z pewnością coś kupisz wartego uwagi. aa miałeś już fajne propozycję na poprzednich stronach
Ja tam wydałem grosze, a jestem zadowolony. 150 parasolka ze stawtywem, 250 60x60 softbox ze statywem plus oczywiście lampy: Nissin Di622 i 2x youngnuo manualne, najtańsze (lepsze od żarówek błyskowych bo mają rtegulację mocy a w podobnej cenie ;) )...
Jak dla mnie zestaw wystarczający do zrobienia klasycznego portretu i do nauki panowania nad światłem... a do tego w 100% mobilny ;)
Nie tylko tło lampę też można - 20 000 świeczek i mamy doskonałe oświetlenie - do tego jakiś modyfikator temperatury światła i jest cool... A tak na poważnie - na początek - małe pomieszczenie - dwie jakiekolwiek lampy z możliwością modyfikacji siły błysku i wyzwalaniem na fotocelę. Moc dowolna. Softboxy tylko dla uparciuchów - kopółki + beauty dishe wystarczą. Tło - biała ściana często jest lepsza niż tło - ale ze dwa warto mieć - jednolicie szare i czarne. I wystarczy... Całość spokojnie mieści się w 1000 pln. Jak chcesz coś dokupić dokup lampki. Nawet takie 120 Ws - są ok, a jak już się dorobisz dużych - to uwierz mi te małe też będą się przydawać.