akustyk, przecież cały topik dotyczy polarów :lol:
Wersja do druku
akustyk, przecież cały topik dotyczy polarów :lol:
ech... no w sumie :-) poniekad, pytanie bylo sformulowane o filtr, a ze ekran mi sie przewinal od razu w dol, to jakos przegapilem ;-) i mi sie ubzduralo, ze UV-ka :DCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
dobra, no to sila rzeczy zostaje to piwo :twisted:
Pragnę dodac, że filtr ten (polar :!: ) będę także używala do zestawu analogowego (minolta 28-105mm). Nadal mam sie zadowolić fioletowym czy nie :?:
jesli chcesz cos lepszego, to wez wielokrotnie powlekane Marumi (188zl brutto na 58mm). dobrej jakosci i przynajmniej nie syfi sie tak jak Hoya, ktorej doczyszczenie graniczy z cudem :(Cytat:
Zamieszczone przez Sorcerer
Mozesz podrzucić, gdzie mogę to kupić w przyzwoitej cenie. (internet, Wrocław)Cytat:
wielokrotnie powlekane Marumi (188zl brutto na 58mm)
zajrzyj do Foto Mastera na Odrzanska - powinni za ta cene sprowadzic. albo bezposrednio do dystrybutora - Raysfoto (www.raysfoto.pl)Cytat:
Prosiłbym jeszcze o przypisanie kolorów do poszczególnych serii Hoyi. Bo niektórzy polecając jakiś filtr podają oznaczenie filtra (np. HMC) co rozumiem. A niektórzy grypsyją kolarami (fiolet, zielona) czego nie rozumiem. :D
zielona- podstawowa
filoletowa - standard
szara HMC - Multi Coated (6 powłok)
czarna Super HMC - Super Multi Coated (12 powłok)
czarna Super HMC PRO 1- szklo grub. 1mm, pierścień grub. 3mm i 12 powłok antyrefleksyjnych
a normalnie jakie jest grube szkło i pierścień ?Cytat:
A ja wlasnie zakupilem polar kolowy do systemu P cokina :) i tym sposobem za 200zl mam zarowno na 52 jak i 62mm (brakuje mi tylko jeszcze na 58mm adaptera). Wkrotce podziele sie wrazeniami :)
Pozdrawiam