nie ma sprawy, jak bedziesz miał zrobione jakieś konkretne testy to wrzucaj - czekam z ciekawością:smile:
Wersja do druku
nie ma sprawy, jak bedziesz miał zrobione jakieś konkretne testy to wrzucaj - czekam z ciekawością:smile:
jak potrzebuejsz serwera to wal na PM
Biorac pod uwage ze w tym momencie Canon lapie AF przy 5.6 a Sigma przy 4 to mnie to wcale nie dziwi.Cytat:
Zamieszczone przez Metus
Na tym samym body... im jasniejsze szklo ale z adekwatna technologia (HSM, USM) tym szybszy bedzie AF.
A teraz zlosliwe podam dwie niemozliwe rzeczy do porownania:
- porownanie przy 400mm
- moze byc i 300mm ale z reki i czas 1/100 (w Canonie IS ON) 8)
Szybszy AF i stale f4 czy 400mm i IS ? Kazdy wybiera wg wlasnych potrzeb.
Wg mnie jednak do teleobiektywow 200 i dluzszych trzeba miec BARDZO dobre warunki oswietleniowe by bez obaw robic z reki, nawet jesli maja one f 2.8 ... dlatego przy teleobiektywach stawiam na IS , chyba ze ktos woli statywy.
Jeśli się coś porównuje to to coś musi być takie samo, czyli jabłka z jabłkami a gruszki z gruszkami. Mam wrażenie, że autor wątku koniecznie chce wykazać wyższość Sigmy. Jakoś tekst porównania nie przekonuje mnie do Sigmy.
Mac. Nie masz racji. wcale nie chce nikogo do niczego przekonywać. Test zrobiłem sobie.. bo wtedy podejmowałem właśnie decyzje który obiektyw wybrać. Przy okazji chciałem podzielić się swoimi spostrzeżeniami tu na forum. Jak do tej pory nikt nie robił takiego porównania więc... może komus się przyda..
Wybrałem Canona ale... tylko dlatego, że ma dłuzszy zakres ogniskowej i ma IS..
Jeśli chodzi o jakość wykonania i ogólne odczucia co do obiektywu... Sigma wygrywa...
Jakość zdjęć sigmy jest naprawdę rewelacyjna cena/jakość idealna..
Wszystkim, których nie stać na Canona 100-400/4,5-5,6 L IS polecam sigmę 100-300/4
Ja wkrotce bede na etapie "wiosennych zakupow" sprzetowych i celuje w sigme100-300 -bardzo dobre opinie ma - tylko nie wiem jak bedzie z celnoscia AF.300m to dla mnie za krotko wiec pewnie bede bral TC 1.4x do niego. I tu moje pytanie ktory TC1.4 lepiej bedzie wspolpracowal z ta sigma - Canona czy Sigmy ???
pozdr
Sama sigme polecam , za ta cene swietne szklo , na koncertach itp kilku sprawdzila sie bez zarzutu , fakt to nie 2.8 ale jesli wystarcza nam 4 to przy pelnej klatce mamy bdb zakres ogniskowych na takie imprezy
Myslalem tez o Canon 100-400 ale cena ostanio sie tak zwiekszyla ( nie wiem czemu) o prawie 1000 zł :-((( . Czy to nowy model ... nie wyglada .
pozdr
Na targach maja pokazac następce 100-400 z nowa stabilizacją, tak samo jak 24-70, jakby ktoś chciał sample z Sigmy mogę wrzucić do siebie na serwer i podac linka, używałem także TC i nie zauważyłem znaczącego pogorszenia w działaniu AF, co najfajniejsze podpiąłem TC2 do mojego 70-200/2,8 i w szoku byłem jak dobrze to razem działało :)