Odp: Canon PowerShot SX 260 HS
Odkryłem funkcję zdjęć nocnych.
Noc, z ręki, jedno nacisniecie spustu, seria 3 zdjęć...... i niezła fotka.
Jest gdzieś szerszy opis jak oprogramowanie to robi ?
jp
W przypadku krótkich ekspozycji, a tak jest w tym przypadku szum jest losowy, inny na każdej klatce. To co nie powtarza się na wszystkich klatkach jest usuwane.
Cytat:
Zamieszczone przez
tantal
W przypadku krótkich ekspozycji, a tak jest w tym przypadku szum jest losowy, inny na każdej klatce. To co nie powtarza się na wszystkich klatkach jest usuwane.
dzięki,
Jest jakis soft na PC który to robi ?
jp
Pewnie każdy program do HDR mający opcję usuwania "duchów" ;) bo w sumie idea jest podobna, usunąć obiekty które pojawiły się przypadkowo na którejś ekspozycji... Ale pewności nie mam czy czułośc wyłapująca i wymazująca np. spadający liść działa też na ziarnka szumu 8-)
Kiedyś jakis siermiężny sofcik obił mi się o oczy, może coś mi się przypomni jak nie wygooglasz do tego czasu.
--- Dodano kolejny post ---
Tutaj jest opisana metoda i program bazujący na kilku prześwietlonych klatkach (dla uzyskania informacji o "cienistych" obszarach ) ale nie sądzę aby to był ten trop. Prześwietlić z ręki o zmierzchu to nie jest łatwo, to co zmienia się w ogromnego sprzymierzeńca to potężna wydajność współczesnych procków zdolnych wykonać obliczenia potrzebne dla wyłapania "duszków".
Wykonywane jest 3 - 4 zdjęcia z krótkim czasem aby nie zarejestrować ruchów ręki.
Więc kazde z nich jest niedoświetlone.
Algorytm składa je na dobrze doświetlone (nocne), kontrastowe zdjęcie.
Musi byc więc centrowanie, usuwanie duchów i skladanie naświetlania.
Jakoś trudno znaleźć coś poprzez Google
jp