a nie da sie w dwoch zdaniach? Bo nie wiem czy wytrzymam cale 5 minut gapiac sie na tego goscia :) Poza tym dochodzi jeszcze pytanie czy nie lepiej kupic ezybalanceCytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Wersja do druku
a nie da sie w dwoch zdaniach? Bo nie wiem czy wytrzymam cale 5 minut gapiac sie na tego goscia :) Poza tym dochodzi jeszcze pytanie czy nie lepiej kupic ezybalanceCytat:
Mnie się nie udało ani wyświetlić całego ekranu (poza tym co wychodzi po wcisnieciu "tab") ani pliku innego niż RAW - RawShotter ich nie widzi. Mam (kupione) Premium. W Capture One jest w menu opcja czy ma wyświetlac jpegi (default - tak). W RST nic takiego nie znalazłem.Cytat:
Zamieszczone przez dentharg
Pewnie, że tak :-)Cytat:
Pozdrawiam
Janusz
Czyli chcesz, żebym ja czy ktokolwiejk inny spędził więcej niż 15 minut pisząc Ci streszczenie (tam jest 12 min filmu). Lazy man :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Riccardo
Janusz
dobra, juz dobra. Nie to nie :PCytat:
Wyciagasz whibala, cyk-pstryk, ustawiasz custom wb na tej focie, cyk-pyk fotki. Jesli jpegi to nie robisz wiecej nic, jesli RAWy to przy konwersji z tej fotki whibala zaznaczasz na szarej karcie narzedziem do wb jakis obszar i stosujesz do wszystkich fotek.
jak sie zmieni oswietlenie/otoczenie, whibala znow cyk-pstryk i ustawiasz custom wb. finito.
To jest dla mnie jasne, ale nie kumam po co sa w zestawie dwie rozne szare karty.Cytat:
Whibal nie został zaprojektowany do ustawiania "custom white balance" w aparacie.
Jego zastosowanie opisano dokładnie tu: http://www.pictureflow.com/forum/showthread.php?t=4630
Krótko mówiąc, jeżeli robisz fotki w RAW, w warunkach, w których uzyskanie prawidłowego balansu bieli jest wątpliwe, wówczas pstrykasz fotkę z whibal (jasnoszara karta) i chowasz go do kieszeni. Następne fotki cykasz już normalnie, i dopiero podczas obróbki RAW w np. ACR, wyświetlasz sobie tę grupę zdjęć z tym zrobionym z whibal, zaznaczasz wszystkie, klikasz pipetą na jasnoszarą kartę i ACR ustawi prawidłowy balans dla całej grupy zdjęć.
Jeżeli robisz w jpeg, to działasz podobnie z tym, że używasz ciemnoszarej karty i działasz w oknie krzywych zapisując ustawienia z balansu ze zdjęcia z whibal. Do następnym zdjęć z tej grupy ładujesz te ustawienia i wszystko.
Możesz też wykorzystać kartę biało-czarną whibal, i zadziałać odpowiednimi pipetkami, ale wtedy pamiętaj, żeby szary kliknąć na końcu.
teraz rozumiem, dziekuje bardzo za wyjasnienie. A jak sie ma to to do Ezybalance?Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Nie widzę powodu, aby tego nie robić. Jak pstrykam w JPEGach (zdarza się), to właśnie tak ustawiam Custom WB i efekty są doskonałe. Jedyne czego należy dopilnować, to by Whibal zajął znaczną część powierzchni kadru i tyle.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Edit: za http://www.camerahobby.com/Digital_WhiteBalance.htm
jest tam kilka porównań różnych narzędzi do WB; m.in. gość używa WhiBala ww. sposób.
Właśnie to miałem na myśli. Niewielki rozmiar karty stwarza trudność wypełnienia kadru.Cytat:
W każdym razie Riccardo, gdy będziesz chciał ustawiać balans bieli w puszce na karcie whibal to używaj ciemnoszarej karty.