Czyli tzw. wierszówkę :cool:Cytat:
Zamieszczone przez 3wina
Ta,Cytat:
Zamieszczone przez 3wina
i powinno zależeć to od nakładu, wielkości zdjęcia i strony na której się publikuje ale w rzeczywistości jest różnie :-?
Wersja do druku
Czyli tzw. wierszówkę :cool:Cytat:
Zamieszczone przez 3wina
Ta,Cytat:
Zamieszczone przez 3wina
i powinno zależeć to od nakładu, wielkości zdjęcia i strony na której się publikuje ale w rzeczywistości jest różnie :-?
Tia.... marzenia :)Cytat:
Zamieszczone przez _ARTI_
Pracowalem w agnecji fotograficznej jeszcze za czasow analoga. Zreszta w gazecie jako fotoreporter tez. Juz ktos wspomnial o 10-20 zl i to sie nie zmienilo ptrzez ostatnie 5-7 lat ): dostawalem dokaldnie tyle samo, a czasami nawet i 5 zl za fotke, bez wzgledu na jej wielkosc.
Do meritum - nie dziwie sie ze wiekszosc reporterow uzywa taniego sprzetu bo w wiekszosci wypadkow to ich prywatne aparaty i szkla.
Nawet naprawde niezli fotorep. pracuja na wlasnym sprzecie i ew. dostaja ekwiwalent czy jakkolwiek sie to nazywa, ale to grosze.
Tak wiec moge tylko powiedziec, ze w Gdansku moi koledzy pracuja raczej 1dmk2 i 70-200. Nadal tez spotykam stare 1ds. Niemniej spokojnie widuje sie 20D w rekach wielu innych. Co do szerokich katow to bywa roznie, zauwazylem mode na Tamrony i Tokiny.
Zarobki reporterow sa nadal mierne i do krezusow oni nie naleza. Poza chlubnymi wyjatkami, ale takich jest w Polsce moze 10. Takich co to ich stac aby miesiac poswiecic na robienie 1 reportazu i to wcale nie zleconego...
To byłem ja http://canon-board.info/showpost.php...16&postcount=7 8)Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Tia,Cytat:
Zamieszczone przez iczek
w niektórych redakcjach muszą też płacić za pokój :shock:
no to strasznie niefajnie... jako dziennikarz na wierszowe naprawde nie moglam narzekac! ale teraz chce przerzucic sie na foto i z tego co piszecie wcale to tak super nie wyglada.. zaczynam niedlugo staz, zobaczymy.Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Mam jeszcze pytanko apropos sprzetu. Gazety codzienne charakteryzuja sie raczej niska jakoscia druku, w zwiazku z tym sprzet nie gra chyba az tak wielkiej roli jak np. w magazynach?
I tak właśnie działa polska prasa codzienna w przytłaczającej większości. Redaktor, nie dość, że naczelny, to raz pisze o przeciekających rurach, za chwilę już o Tour de France, a na codzień o piłce nożnej, no bo na tym zna się każdy :wink: A poza tym wyposażony w jakąś małpkę za 700 PLN robi za głównego fotografa w redakcji :rolleyes:Cytat:
Zamieszczone przez 3wina
Moje trzy grosze dorzucę;)
W grudniu poproszono mnie o "parę" zdjęć z imprezy plenerowej w moim mieście (Kolędy na rynku w wykonaniu studentów). Byłam tam prywatnie jako osoba związana z uczelnią a nie z prasą. W trakcie imprezy okazało się, że mam "konkurencję" z prasy. No to sobie podpatrzyłam - dwóch gazetowych pstrykaczy miało kompakty (Canon, Olympus - oba malusie) jeden miał 300d z 18-55. Pierwsza moja myśl była taka: zawodowcy a takie marne oprzyrządowanie??? Zajęłam się pstrykaniem bez żadnych kompleksów (tamron 28-75/2,8 i canon 50/1,8). Impreza trwała jakieś półtorej godziny - zaczynało szarzeć.... na placu boju zostałam ja. Zdjęcia robiłam w RAW - "wywołałam", zrobiłam odbitki, dokonałam selekcji i poszły na uczelnię. W następnym tygodniu kupuję lokalną prasę - patrzę - są fotki z imprezy. Przestałam się dziwić, że sprzęt taki bardziej podstawowy był w użyciu - jakość wydruku była tak mizerna, że właściwie równie dobrze zdjęcia mogłyby pochodzić z telefonu....
A skoro taka niska jakośc finalnego produktu,... to po co przepłacać?:D
Pozdrawiam
nie no juz tak nie tragizujmy;-) naprawde nie w kazdej gazecie tak to wyglada!:smile:Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
No ale jak czytam w Twojej tak :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez 3wina
W większości gazet regionalnych i lokalnych oddziałach większych gazet tak to wygląda. Redakcję rzadko kiedy stać na zatrudnienie fotografa na etacie. No i stąd taka popularność "małpek" w rękach dziennikarzy. Naczelny ma z takim dobrze, bo nie dość, że tekst napisze to i jeszcze zdjęcie przyniesie...
no wlasnie nie! nie znam tam nikogo kto robilby zdjecia do swoich tekstow. moglabym byc pierwsza:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth