Lewa strona ma widoczną aberracje (AC). Usuń AC w LR.
Wersja do druku
Lewa strona ma widoczną aberracje (AC). Usuń AC w LR.
Ja tu nie widze nic, co by można nazwać problemem z ostrością.
jak dla mnie to jest nawet przeostrzone :(
JA też nic nie widzę, poza tym przy takim małym zdjęciu (pomniejszone) i tak szerokim kadrze to nawet z BF/FF trudno by było szukać braku ostrości.
Jeżeli to dla kolegi nie jest ostre, to fakt jesteś przewraźliwiony.
Zrób jakieś zdjęcie gdzie główny bohater zajmuje 2/3 kadru. Np. portret i celuj w oko. Zdjęcie na max dziurze, potem na 5.6 i porównaj
Czyli z ostrością surowego RAWa też najprawdopodobniej jest wszystko OK?
Aberracje właśnie usuwałem, niestety lewa strona nie wyglądała wciąż dobrze.
Generalnie spodziewałem się chyba więcej po obiektywie za prawie 2k :)
Surowy RAW to surowy, to tylko informacja o matrycy. Generalnie moim zdaniem to zdjęcie pod względem ostrości jest ok a nawet jak kolego zasugerował, jest przeostrzone.
Nie wiem czego się spodziewałeś, ale ostrość tego pomniejszonego zdjęcia jest ok (trochę przeostrzone). Nie wiem jak to wygląda na dużym zdjęciu. Może poprostu trochę zmniejsz ostrość wtedy zdjęcie będzie milsze w odbiorze.
Generalnie proponuje abyś poczytał po post-processingu, najlepiej kilka artykułów Janusza o ostrzeniu, WB itd.
Co do obiektywu, ja robiłem bardzo ostre zdjęcia nawet C18-55. Wszystko zależy od umiejętności i znajomości sprzętu. Co innego jak jest BF/FF wtedy winił bym obiektyw
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... no i abberacja, tego niestety nie da się uniknąć w tańszych obiektywach...
To zdjęcie z linku jest mocno przeostrzone - połóż gdzieś RAWa. Pokazywanie mocno przeostrzonych, małych jpegów do niczego nie prowadzi, poza biciem piany :-)
Witam,
Mam oba te obiektywy i żaden nie jest demonem ostrości... (np. w porównaniu do C15-85IS...).Cytat:
Zamieszczone przez kamilwojcik
Zamieść proszę co najmniej dwa RAWy (pliki CR2) - w tym jeden jako fotka dużej tablicy (bilbordu, reklamy, ... - na całą klatkę) z napisami czarno-białymi w centrum i w rogach (do oceny wartości MTF) oraz pozostałe jako fotki ludzi, domów, ulicy, itp. Możesz też zrobić fotkę tekstu na bilbordzie pod kątem np. 45 stopni (do oceny FF/BF)
Pozdrawiam, Alex
Witaj,
Żebyśmy się dobrze rozumieli - RAWa nie da się oglądać na ekranie (to tylko macierz liczbowa) - dopiero po przetworzeniu (przez puszkę lub program na PC) da się oglądać jako obrazek. To, jak "zdjęcie RAW" (po przetworzeniu) będzie wyglądało, zależy od algorytmu przetwarzania i ustawień suwaczków... :)
Mamy więc dwa problemy:
1. Czy Twój obiektyw jest wystarczająco ostry - to rozstrzygnie prawidłowe zdjęcie testowe (w RAW) i jego przetworzenie w programie obliczającym MTFy
2. Czy suwaczki są prawidłowo ustawione w LR - to zależy (częściowo) od "presetów' (ustawionych "profilów") oraz od tego, jak chcesz, by ostateczne zdjęcie wyglądało. Jak zamieścisz jakiś RAW, to może ktoś z Kolegów je wywoła po swojemu w LR i zobaczysz, czy Ty wywołujesz tak samo czy inaczej...
Pozdrawiam, Alex