Ja mam problem że celuję "w głowę" a ostrości nie ma...
Wersja do druku
Ja mam problem że celuję "w głowę" a ostrości nie ma...
Miałem raz porzyczoną 50 1.4 i z moim 5DII po kilkunastu zdjeciach dałem sobie spokój z tym obiektywem. Jak mówisz, na większych odległościach AF robił co chciał. 85 1.8 też płata figle ale znacznie mniej i jak pudłuje to widać to w wizjerze.
Ostatnio 24LII podpięte pod kumpla 5DmkII na większych odległościach też miało spory FF. Z moim body jest OK.
A jescze innego kumpla 5dii daje tylko i wyłącznie mydło a błedy focusa to praktycznie 100% przypadków. CSI mu nie pomogło...
Sprawdz swoje szkła na innym body.
50 f1,8 to dobry obiektyw, czemu niby nagle miałby źle działać z piątką
Problem w tym że w przypadku canona również 50 mm f/1.4 nie ma zbyt rewelacyjnego AF i często słyszy się o problemach przy ostrzeniu z większych odległości. Wersja L niestety poza zasięgiem cenowym.
Zbyt rewelacyjny może nie jest, ale używałem zarówno 50/1.8 jak i 50/1.4 i ten drugi jest znacznie pewniejszy jeżeli chodzi o AF, szczególnie na odległościach powyżej 2metrów. A słyszy się różne rzeczy - to prawda - tylko że gro użytkowników, którym AF w 50/1.4 działa należycie (czyli znacznie lepiej niż 50/1.8) w ogóle się nie wypowiada bo po co.. Piszą w większości ci którzy mają problem albo którym wydaje się że mają problem.Cytat:
Problem w tym że w przypadku canona również 50 mm f/1.4 nie ma zbyt rewelacyjnego AF i często słyszy się