Jak już rozgryziesz to daj znać bo mnie to też ciekawi
pozdrawiam
Wersja do druku
Witam,
Ja chciał bym podtrzymać temat. Również potrzebuje programu, najlepiej taki w którym hurtowo można by było dodać logo ale z możliwością wyboru w którym rogu miało by być logo. Dodatkowo fajną opcją była by możliwość wybrania procentowo jaka wielkość ma być loga na zdjęciu.
Pozdrawiam.
Nie wiem, chyba czary :)
Wykonałem To co opisałem, używając pliku od Ciebie i dokumentów, jakie opisałaś (346x520 i 720x480 pikseli). Na jednym i drugim logo jest takich samych rozmiarów, co do piksela. Nie tylko wskazuje na to miarka, ale również oczy, kiedy nałożymy oba dokumenty na siebie i porównujemy wielkość logo, zmniejszając krycie jednej z warstw.
Może masz włączone jakieś automatyczne skalowanie warstw?
Twój stempel nie ma 150x150 pikseli, ale 347x520, z czego 90% to nicość. Jeśli warstwy automatycznie sie skalują (nie mam pojęcia, czy jest taka funkcja w PS) to możliwe, że taka warstwa zmienia rozmiary, kiedy jest wklejana do obszaru roboczego 720x480.
Ja bym to Twoje logo przyciął w oparciu o przeźroczyste piksele zostanie z tego 58x71.
Jesteś geniusz :mrgreen: faktycznie, jak się usunie "ślepą" warstwę tła, problem się rozwiązuje :) Poziomy plik ma mniejsza wysokość niż wysokość tej warstwy i plik się dostosowywał.
Dzięki :-D
Możliwe, że tak się dzieje zawsze gdy próbuje się umieścić plik większy (w danej płaszczyźnie) na mniejszym, bo żadnego automatu raczej nie mam włączonego (przynajmniej nie taki, który trzeba włączyć ręcznie).
Choć z drugiej strony, jeśli u Ciebie tak się nie dzieje, to może coś jest?
To by musiała być funkcja związana z procesem "Akcja" bo gdy ręcznie wklejam logo na obydwa rozmiary, nie ma różnicy - jedynie w automatyzacji wyskakuje.
A właśnie - wklejałeś ręcznie czy zrobiłeś automat?
Jak dobrze, że są umysły które są skłonne poświęcić czas na tego rodzaju zagadki :cool:
OK, chyba skończyłam edytować :P
Niech to starczy za odpowiedź KLIK :)
Wklejałem ręcznie, ale wykonujac dokładnie te same kroki, co w opisanej akcji. Może coś zrobiłas dodatkowo, zapisując akcję?
Siedziałam z nosem w Twoim opisie, ale kto wie...
Grunt, że problem rozwiązany :cool:
Policzyłam sobie proporcjami że ubytek procentowy wielkości logo odpowiada ubytkowi procentowemu wysokości plików pionowych w stosunku do poziomych. Czyli miałeś rację :)
Czemu u mnie w Akcjach jest zachowane w takich przypadkach skalowanie - nie wiem, ale to już mało istotne; dobrze wiedzieć, że trzeba pilnować pustych warstw :)
Mark IT Now! ;)
Posiada wybor miejsca (lewa gora, srodek gora, prawa gora, lewy dol, srodek dol, prawy dol oraz centrum zdjecia)
Posiada wybor przezroczystosci
Nie posiada skalowania logo - ja mam wczesniej przygotowane jako png do rozmiaru 800px na dluzszym boku i po klopocie :wink: Uzywam programu od dluzszego czasu i spisuje sie dobrze :)
A zeby nie odbiegac od tematu. Mi sie nigdy nie udalo stworzyc logo i akcji ktore by dzialaly tak jak trzeba w shopie, wiec gratulacje :)
To teraz wiem skąd się wzięło moje nie zrozumienie :)
pozdrawiam
Filu
Dopiszę konkluzję, gdyby ktoś nie załapał z półsłówek i podziękowań:
po stworzeniu nowej akcji z użyciem logo które siedzi w pliku o bokach krótszych od najkrótszej krawędzi opieczętowywanego zdjęcia wszystko działa, jak trzeba.