Odp: Canon 430EX działa tylko tryb manual
Ja odgrzeję wątek ponieważ mam podobny problem z ex 430.
Mianowicie, wczoraj lampa na początku błyskała pełną mocą i nie pomagała korekcja siły błysku a później nie błyskała wogóle, mimo, że czerwona dioda świeciła, akumulatory świeżo naładowane.
W trybie manualnym robiła co chciała. Raz błysnęła, innym razem nie. Poczytałem trochę gdzie może leżeć problem i postawięłm diagnozę, że faktycznie może ten tranzystor. Podjąłem decyzję - kupuję i wymieniam bo to dla mnie nie problem. Ale dziś włączam lampkę a tutaj nagle wszystko w porządeczku. Śmiga jak gdyby nigdy nic się nie stało.
I o co chodzi?
Czy dalej potrzymać tezę, że to ten tranzystor jest wszystkiemu wienien i wymienić go?
Często jest to brak kontaktu w stopce - przeczyść styki w aparacie i w lampie.
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Często jest to brak kontaktu w stopce - przeczyść styki w aparacie i w lampie.
Potwierdzam ową też zazwyczaj jest to po prostu spowodowane stykami i brakiem komunikacji. Sam to przeżywałem mając 580ex wpiętą w 1D a potem okazało się ,że na 7D robi po prostu co chce , raz pełna moc , raz bez błysku itp.. Wszystkiemu byly winne styki wlaśnie.
No właśnie, odkąd potarłem troche paluchem po stopce lampy i sankach aparatu to na razie działa. Może wezmę patyczek do uszu i delikatnie zamoczę w spirytusie, aby wyszorować :)