W przypadku kradzieży "na gaz" równie dobrze możesz wozić sprzęt w czymś co wygląda jak tornister szkolny dziesięciolatka. Zostanie przetrzepany przez złodziei na bank. To nie są kradzieże nastawione na sprzęt fotograficzny przecież...
Wersja do druku
Okulary z kamerą . Lub co innego co nie będzie korciło złodzieja a nagra jego twarzyczkę (przy akcji na gaz) . Przynajmniej po fakcie wiadomo kogo ścigać.
Szkoda tylko że takiego filmu nie można puścić w tv czy youtube, albo stopklatek rozwiesić jako plakaty bo "ochrona praw bandziora" . eh. Polska ......
o ile nie ukradną okularów...
Jest jeszcze jeden sposób aby odzyskać skradziony sprzęt-lokalizatory GPS.
Ja myślałem nad tym aby to zastosować w aucie.
Nie wiem jak to się sprawdza w praktyce.
Wystarczy jeden sms i wiesz gdzie twój sprzęt się znajduje.
Oczywiście to ma swoje wady, ale myślę ze chyba warte zastanowienia.
I w tym momencie całkiem poważnym pomysłem jest połączenie GPS z GSM (slot na kartę SIM) w korpusie. Oprócz geotagowania zdjęć, moduł GPS będzie wspomagał w lokalizacji sprzętu.
No to na 3 stronach przypomnieliscie mi jak jest w Polsce... a juz prawie zapomnialem.
Dla mnie brzmi jak herezja ( macbooka zostawiam na siedzeniu w pociagu idac zapalic kilka przedzialow, a czasem i wagonow dalej... samochod z torba foto z napisem czerwone -na - czarnym: CANON zostawiam na siedzeniu auta i nigdy nic glupiego nikomu do glowy nie przyszlo. )
Jedynym rozsadnym rozwiazaniem jest ubezpieczenie. Nie warto narazac ani zycia ani zdrowia dla pieniedzy.
Polise zawrzec przez brokera. Sprawdzic Warunki Ogolne i Warunki Szczegolowe - jakie ryzyko jest objete ochrona a jakie nie.
Koszt mniejszy ( na rok ) niz 50mm f 1.8II a spokoj - bezcenny.
Ludzie ! bagaznik tylem do lampy/sciany, auto nonstop na oku, paski alarmowe, GPS ?????
Przyjrzyjcie sie tym wypowiedziom " z boku" - to chore przeciez jest ! No bo nikt mi nie wytlumaczy, ze to normalne jest....
zapomniałeś o ryneczkowej torbie w kratkę ;)
tak to jest chore :/ niestety :/ tak jak i kraj w którym żyjemy :(
gdyby nie było kradzieży sprzętu - ten temat też by nie istniał zapewne
lokalizacja via gps oznacza nadajnik sygnału - a to oznacza zasilanie
o nadajnikach wielkości ziarenka ryżu zapomnijcie - takowe istnieją tylko w filmach
(sprawdzone, szukałem rozwiązania zabezpieczającego dzieci kolegi powiedzmy
o statusie finansowym znacząco odbiegającym od przeciętnego w EU)
Slay33 - zabezpieczenie auta przez GPS jest dobre ale tylko kiedy chcesz je zabezpieczyć przed amatorem... zawodowiec wyłączy lokalizator w dowolnym momencie
w ciągu sekundy - podpowiedź - zajrzyj na najpopularniejszy w kraju serwis aukcyjny
i wpisz hasło "zagłuszacz" ...ukryte komórki też nic nie dadzą - zagłuszą je bez najmniejszego problemu
w nawiązaniu do słów przedmówcy - ubezpieczenie to bardzo dobre zabezpieczenie
spokojnego snu :)
Tylko jak jakiś rok temu pytałem o ubezieczenie sprzęyu foto dla osoby fizycznej to coś takiego nie istniało , co do popadania w paranoję to jak by mi zwineli sprzęt to raczej na nowy bym nie miał już :/
Witam
W ubiegłym roku w góry pojechałem z 350d + kit:
- lekkie (szczególnie ważne gdy chodzisz z plecakiem);
- stary model (już nie rzuca się tak w oczy);
- maszyna pancerna - nie chce się jakoś zepsuć, a sprzedać szkoda za takie pieniądze;
- jak ci skubną to najbardziej karty ze zdjęciami szkoda
jak dla mnie taki zestaw był wystarczający.
Lepszy zestaw to bym zostawił do studia lub spacerów - no chyba, że jesteś zawodowcem i jedziesz w góry żeby głównie robić zdjęcia. Jak chcesz wypocząć i czerpać przyjemność z widoków to odpuść sobie ciężki plecak pełen gratów.
Pozdrawiam
Kurde, jak uchronic sie przed metoda "na gaz" w pociagu? :/ Da sie wogole?