-
czornyj, samo włączenie Adobe RGB w DPP powoduje te lepsze kolory, czyli pomijamy eksport i profile , skąd zmiana tych kolorków a może to jest to co ma być właśnie, przecież Adobe ma bogatą przestrzeń.
W aparacie mam ustawione profil na standard, SRGB, CR2.
-
Tak jak mówiłem - zmiana kolorystyki świadczy o zmianie profilu aparatu, odpowiedzialnego za sposób renderowania barw do przestrzeni edycyjnej - różne profile aparatu stworzone są dla różnych trybów, np. Standard, Neutral, Landscape itd. Nie da się pominąć wpływu profili aparatu podczas eksportu, strzałkami oznaczone konwersje:
[RAW]->[Profil Aparatu]->[Przestrzeń Edycyjna -sRGB, AdobeRGB itd]-wyświetlanie z CMS->[Przestrzeń barwna monitora - scharakteryzowana przez profil ICC monitora przydzielony mu w systemie]
Teoretycznie zmiana przestrzeni edycyjnej na Adobe nie powinna kompletnie nic zmienić, a skoro zmienia to widać albo jest jakoś automatycznie powiązana ze zmianą trybu, albo po prostu coś jest źle ustawione w preferencjach.
Ew. zmian kolorystycznych, które pociąga za sobą wykorzystanie przestrzeni AdobeRGB po prostu nie widać na zwykłym monitorze o gamucie zbliżonym do sRGB.
-
Teraz inaczej to zrobiłem, zobacz co teraz zobaczysz na tych zdjęciach>>> link do zdjęć
Są to screeny prosto z DPP !!!, czyli to co ja widzę po zmianie profilu kolorów.