Racja:) lepiej w stronę 1.4 zmierzać:D Względnie ciemną szklarnię już sobie uzbierałem... Czas na coś jasnego:)
Wersja do druku
20-stka Sigmy rysuje bardzo fajnie, ale brak HSM mnie trochę zniecheca przy tej cenie jaką osiąga to szkło.
24 1.8 jest z kolei trochę mydlany na pełnej dziurze (daleko mu do 20 1.8, który jest już bardzo ostry). Bokeh mi się bardzo nie podobał (tutaj również 20 1.8 jest lepszy).
Gdybym miał wybierać na cropa, to wziąłbym raczej Sigmę 30 1.4 niż C 35 2.0 - w S. światło o wiele lepsze, łatwiej zmniejszyć GO i daje naprawdę piękny obrazek - zobacz sample w necie, jest ich dużo. AF w 35 2.0 wydaje bardzo śmieszny, wysoki dźwięk - zanim go nie kupiłem, nie sądziłem, że AF może tak dziwnie brzęczeć. Może przeszkadzać. Poza tym daje przyjemny obrazek, chociaż daleko mu do S30.
Ewentualnie 20 1.8, jeśli chcesz szerzej - ale tutaj podobno AF ma problemy gdy jest mniej światła (chociaż nie wiem co w przypadku, gdyby mu dodać asystę lampy błyskowej, może to byłoby rozwiązanie..)
Napewno 28mm na cropie ma dużo lepszą jakość niż 24-70L na f/2.8
Nawet na f/1.8 będziesz miał ostre zdjęcia jeżeli główne motywy nie będą w samych rogach.
Tutaj sobie też popatrz.
http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/143/cat/11
http://www.slrgear.com/reviews/showp...duct/83/cat/10
Kolega miał sigmę 30 1.4 na cropie i był bardzo zadowolony. To wg mnie najlepszy wybór w Twoim przypadku. Musisz tylko trafić dobry egzemplarz. Jak nie robisz zdjęc zarobkowo to nikt Ci d..y nie urwie, że AF nie trafił od czas do czasu, a dobry egzemplarz Sigmy na 1.4 potrafi być bardzo ostry i AF też nie będzie przeszkadzał.
Sigma 30mm czasem pudłuje, ale obrazek daje tak fajny, że nie myślę o zmienianiu jej.
W centrum i f/1.4 jest dobre, przynajmniej u mnie. Rogi słabe, ale w Canonie 28mm chyba nie jest lepiej.
Jeśli jesteś w stanie przeboleć co jakiś czas pudło AF to Sigma będzie dobra.
Autorze wątku, pytasz nas o zdanie, jeden by spuścił całą Twoją stopkę i wszedł w 5dmkII plus 35L, inny by kupił 28/1.8... Każde rozwiązanie jest dobre, tak naprawdę nawet 35/2 z racji na swoje rozmiary i naprawdę sympatyczne rysowanie, no i cenę. Ja bym chyba właśnie w tym kierunku poszedł- kupił najtańsze rozwiązanie 35/2, zobaczył, czy ogniskowa mi pasuje. Ze swojego doświadczenia powiem, że ogniskowa jest fajna. Choć na FF obecnie wybrałem 17-40.