Wreszcie ktoś na forum z kim można pogadać :)
Wersja do druku
Wreszcie ktoś na forum z kim można pogadać :)
Akurat winieta jest jednym ze środków wyrazu ahtystycznego i najczęściej powstaje w postprocesie właśnie ;-)
Chyba że zdjęcia o których mówisz zostały zrobione obiektywem cropowym na matrycy pełnoklatkowej. Nie wiem czym robi zdjęcia, w zasadzie mnie to nie interesuje, ale efekt tilt-shift też na moje niewprawne oko wygląda jakby miał pochodzenie software-owe.
Nie twierdzę że te zdjęcia są złe (wręcz przeciwnie), ale ich charakter to także zasługa obróbki.
Gudzowaty robi na dużym obrazku :D
Zestawienie archiwalne wg. narodowosci polskiej.
http://www.archive.worldpressphoto.o...onality/Poland
Reportaż? Raczej aranż.Zdjęcie z pierwszą nagrodą opisane jest jako "Najlepsza fotografia przedstawia kobietę obejmującą rannego krewnego "
Nie bardzo.Kobieta ma na dłoniach gumowe rękawiczki.Prawdopodobnie pracownica medyczna IMHO.
Mecz rugby, przy tym świetle...
Historia zdjęć reportażowych ugina się od takich "bohaterskich ujęć." Komercja zniszczyła już dawno reportaż i romantyzm reportera bohatera doszczętnie.To se ne vrati.
Jestem bardzo sceptycznie nastawiony do współczesnych zdjęć reporterskich...
Oczywiście nie zamierzam z tego powodu z kimkolwiek tu się spierać czy polemizować.To moja subiektywna opinia.
To jest dokładnie tak samo jak z wyborami Miss World. Wszystkie dziewczęta są piękne ale zwycięża polityczna poprawność. W zeszłym roku zwyciężył portret afgańskiej dziewczyny (a bardzo przypominał mi inny portret innej afgańskiej dziewczyny)...bo tak. Dyskryminacja kobiet w Afganistanie to bardzo dobry temat i ważny zarazem w oczach opinii publicznej.
EDIT: a drugie czy trzecie miejsce to nie to samo co zwycięstwo, a Smoleńsk nie leży chyba w Polsce :) ...i nie mamy kompleksów ;)
Jestem pod wrażeniem tak łatwego osądzania pracy innych. Rękawiczki mogły być tam z miliona powodów, a najprościej po prostu ocenić zdjęcie jako manipulacje. Rugby? Nie wiem co jest nie tak z tym światłem. Bo to normalne światło i nie raz widziałem boiska z takim światłem.
Oczywiście, że czasami zdarzają się manipulacje itd. Niektóre wychodzą na jaw, jak Tomaszewskiego czy wycinania stopy z kadru przez Ukraińca.
Ale znając trud tworzenia reportaży w takich miejscach, w jakich większość powstaje, to spekulacje i zakładanie z góry o oszustwo i manipulacje jest zwyczajnie nie fair. Bo na jakiej podstawie?
Trąci mi to typową domeną Polaków, którzy z definicji muszą wszystko negować. Trochę też mi to przypomina nagonkę na Kevina Cartera po otrzymaniu Pulitzera.
Bardzo niefajnie. I bardzo niesprawiedliwie.
Taaa, a jak w 89 wygrała Polka to oczywiście dlatego, że była naj naj naj i wtedy to było wszystko sprawiedliwe, prawda? :DCytat:
Zamieszczone przez jacek_73
Teraz Ty łatwo oceniasz mnie,przecież ja o zdjęciach nie o Tobie zdanie wyrażam.Przeciez wątek o zdjęciach jest.Lepiej oceniajmy zdjęcia a nie siebie nawzajem, proponuję.Ty masz swoja wiedzę i opinię ja swoją i nic na to nie poradzimy..Róbmy swoje i piszmy swoje,ale nie o sobie.Tego sobie zdecydowanie nie życzę.Cytat:
Jestem pod wrażeniem tak łatwego osądzania pracy innych. Rękawiczki mogły być tam z miliona powodów,......Bardzo niefajnie. I bardzo niesprawiedliwie.