Odp: Edycja Lightrooma z Photoshopa- Nie mogę rozgryźć ???
Cytat:
Zamieszczone przez
xsardas
Dzieje się tak ponieważ balansu bieli nie ustawia się na plikach jpg a na takich pracujesz w PS.
[])
no właśnie a bardzo by się przydał kroplomierz bieli ;)
też podłączę się do wątku - wie ktoś jak w filtrach zamontować sobie w PS6 moduł CameraRaw i tam szybko poprawić co nieco np właśnie balans bieli danego jpg, zamiast zapisywać plik i otwierać go ponownie jako raw tylko po to?
w PS5 była taka możliwość
Cytat:
Zamieszczone przez
pietrzyk666
podłączę się do tego tematu :) może wiecie dlaczego po przejściu do PS z Lightrooma i zapisie pliku w jpg zmienia mi się nasycenie kolorów - nawet jak nic nie edytuje w pliku wystarczy eksport i kolorystyka jest inna niż w zdjęciach eksportowanych z LIGHTROOMA ;{
Zainteresuj się może lekturą "F.A.Q. - kolory w innych aplikacjach etc." spod https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-f-a-q/
Cytat:
Zamieszczone przez
biodar
też podłączę się do wątku - wie ktoś jak w filtrach zamontować sobie w PS6 moduł CameraRaw i tam szybko poprawić co nieco np właśnie balans bieli danego jpg, zamiast zapisywać plik i otwierać go ponownie jako raw tylko po to?
w PS5 była taka możliwość
Takie cuda tylko w wersji CC ale jest jakiś skrypt który daje namiastkę tego co jest w wersji CC.
https://forums.adobe.com/thread/1284463 a chodzi o CS6 (ONLY!): Panel Edit Layers in ACR 1.1.8 Scripts Archive
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Dzięki, nie znałem tego skryptu, działa super dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
pietrzyk666
podłączę się do tego tematu :) może wiecie dlaczego po przejściu do PS z Lightrooma i zapisie pliku w jpg zmienia mi się nasycenie kolorów - nawet jak nic nie edytuje w pliku wystarczy eksport i kolorystyka jest inna niż w zdjęciach eksportowanych z LIGHTROOMA ;{
Prawdopodobnie chodzi o profil kolorów, spróbuj zapisać jako sRGB