Sigma 18-50 jest głośna...Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Wersja do druku
Sigma 18-50 jest głośna...Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Jeżeli będzie lepsze optycznie (a powinno) od 18-125 i 18-200 to nawet w cenie ok 1.5k będzie to całkiem sensowne szkiełko dla tych których nie stać na coś lepszego. Szkoda, że nie od 15 ale w sumie dla mnie wystarczy te 17. Teraz trzeba tylko poczekać na testy i zobaczyć co jest warte.
Wg mnie szklo troche bez sensu... jaka dziura?
Roznica ogniskowych zbyt malo znaczaca a roznica w swietle i braku EX - dyskwalifikuje ja pod wzgledem kolezanki 18-50 2.8 EX :roll: .
Co innego by bylo 15-70 2.8 (albo niechby i 4 byle stale) EX DC HSM (o OS mozna pomarzyc).
Moze się wydawać, że mało znacząca ale mnie sie już parę razy zdażylo iż zabrakło zakresu w kicie i musiałem zakładać Sigmę by zrobić na 70mm a przydało by się troche krócej tak w okolicach 100 po cropie - zoom nozny nie wchodził w grę.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Kwestia ceny. Szkło o stałym swietle z HSM, OS i czymś tam bedzie 3 x droższe a to szkło to ma być chyba taki budget lens, tak myslę :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
budget lens to jest Sigma 18-55Cytat:
Zamieszczone przez kami74
a to to jest niewiadomoco...
dokładnie, zakończyć produkcję 18-50/2,8, dołożyć 100 euro do ceny i zrobić 15-70/2,8 EX HSM (filtr 77mm), może być bez OS,Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
kupuję;)
ciekaw jestem, kto kiedyś pójdzie w końcu po rozum do głowy...
Troszke niecelowe jest wydawanie opinii o szkle o którym pratycznie nic nie wiadomo. Za pól roku będzie mozna powiedzieć więcej. Ja wiąże z tym szkłem spore nadzieje, bo zakres fajny, nienajciemniejsze i mam nadzieję tanie.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Sigma 18-55? Chyba 18-125 :DCytat:
Zamieszczone przez Tytus
HSM'y/USM'y dzisiaj to zadna nowosc, wiec mogli by te af'y robic jednak nieco lepsze.
Ani pierwsza (nie istnieje), ani druga (nie budget), tylko 18-50/3,5-5,6Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
maj mystejkCytat:
Zamieszczone przez gwozdzt