VOILA! No przecież! Logiczne aż boli. Na miejscu moderatora zamknąłbym wątek po tej wypowiedzi, żeby więcej nie mącić, o co uprzejmie proszę.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
A koledze Kubamanowi serdecznie DZIĘKUJĘ!
Wersja do druku
VOILA! No przecież! Logiczne aż boli. Na miejscu moderatora zamknąłbym wątek po tej wypowiedzi, żeby więcej nie mącić, o co uprzejmie proszę.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
A koledze Kubamanowi serdecznie DZIĘKUJĘ!
Odpowiedź Kuby to tylko część odpowiedzi. Pytanie, na ile nowe przeostrzenie poprawi obraz wciąż jest otwarte. To, że jakość spada na brzegach było jasne od początku, jak rozumiałem. Kwestią jest wciąż kształt powierzchni ostrości.
Dla mnie, oraz jak sądzę dla 99% zainteresowanych tematem, wszystko jest już jasne - POWINNA TO BYĆ PŁASZCZYZNA. Taki jest zamysł konstruktorów a wynik (rzeczywisty kształt) jest zależny od otrzymanej jakości optyki.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Dlatego przeostrzanie po przekadrowaniu w narożnik mija się z celem gdyż testujemy właśnie jakość narożnika przy ostrzeniu na centrum.
Jak dla mnie definitywne FINITO.
Tak twierdzę tylko ja, gwozdzt miał inne zdanie.Cytat:
Zamieszczone przez frykas
Jeśli powierzchnia nie jest płaska, a nie musi być, to nie mija się z celem.Cytat:
Dlatego przeostrzanie po przekadrowaniu w narożnik mija się z celem gdyż testujemy właśnie jakość narożnika przy ostrzeniu na centrum.
Toż to bzdura jakaś jest ...Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Nieostrość na brzegach nie wynika ze zmiany kształtu płaszczyzny na niepłaszczyznę, a już, napewno nie w sferę, tylko raczej jakieś wygięcie na granicy pola widzenia obiektywu.
A gdyby ,,ściana ostrości'' nie miała być płaska tylko z definicji inna, to czemu nie stosuje się ,,sferycznych'' matryc?
Kiedyś o tym myślałem: może łatwiej robić obiektywy ze sferyczną powierzchnią ostrości i korygować to kształtem matrycy? Tylko jak trudno taką matrycę zrobic?Cytat:
Zamieszczone przez minek
Wszyscy od zawsze kombinuja zeby bylo plasko...
35mm to male... Ale wielki format to dopiero by musial cierpiec z tego powodu :D
Soczewki asferyczne tez chyba powstaly nie tylko z powodu aberacji...
Nie macie jakiejs madrej ksiazki o optyce?
Bo kształt ściany ostrości zapewne zależny jest od budowy obiektywu (jego ogniskowej). Im większy kąt tym bardziej wypukła, a i tak sfera ma tak duży promień że matryca "35mm" byłaby znikomo wypukła.Cytat:
Zamieszczone przez minek
Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Koledzy, moje zdanie na ten temat opieram tylko na artykule M. Wyszomirskiego (pkt 6.)Cytat:
Zamieszczone przez minek
Prawdziwość tego stwierdzenia najlepiej byłoby skonsultować z autorem, natomiast pisanie, że to bzdury wydaje mi się trochę przesadzone, bo jednak było nie było, M.Wyszomirski jakimś tam autorytetem jest, nieprawdaż?