nie. na taka odleglosc, ze glebia ostrosci siega od 1/2 tej odleglosci do nieskonczonosci (i nie dalej). takie, ktore dla danej przeslony pozwala uzyskac najwiekszy obszar ostrosciCytat:
Zamieszczone przez PORTER
Wersja do druku
nie. na taka odleglosc, ze glebia ostrosci siega od 1/2 tej odleglosci do nieskonczonosci (i nie dalej). takie, ktore dla danej przeslony pozwala uzyskac najwiekszy obszar ostrosciCytat:
Zamieszczone przez PORTER
Niech ktoś mnie poprawi ale z tym ostrzeniem hiperfokalnym jest tak: Masz obiektyw powiedzmy KIT, dla ogniskowej 18 mm i przesłony f8 odległość hiperfokalna wynosi ok 2 m. Ustawiasz sobie manualnie ostrość na 2 m (zakładając, że na kicie jest skala odległości, której tam nie ma ;) ). I masz wtedy głębie ostrości rozciągającą się od 1 m do nieskończoności. Am I right ?
na tym wlasnie polega ostrzenie hiperfokalneCytat:
Zamieszczone przez kami74
choc wariant bardziej uzyteczny wyglada inaczej: ustawiasz odleglosc na 2x tyle od ilu potrzebujesz ostre. i odczytujesz z podzialki (czy raczej z wydrukowanej samodzielnie tabeli GO, bo o podzialki na obiektywach ostatnio trudno :( ) jaka musi byc dziurka, zeby tyle uzyskac dla wybranej ogniskowej
to w takim razie proszę jeszcze o wyjaśninie wprawy jasności do końca.. czy stała jasność obiektywu gwarantuje nam zawsze ustawienia f2,8 czy tak??
tutaj można ściągnąć program do wydrukowania tabelki z odległościami hiperfokalnymi:
http://www.dofmaster.com/charts.html
Jak masz obiektyw o stałym świetle f2,8 to możesz ustawić sobie f2,8 dla każdej ogniskowej. Jak masz stałe światło f4 to znów najmniejszą wartością jaką możesz ustawić dla każdej ogniskowej jest f4.Cytat:
Zamieszczone przez bartolomic
witajcie
To jak mam czytac ta tabele moze mi ktos podpowie
tzn tabele odleglosci hiperfokalnymi
zgury dziekuje