Mógłbyś rozwinąć na czym polega ta różnica?Cytat:
Zamieszczone przez szymony
Wersja do druku
Mógłbyś rozwinąć na czym polega ta różnica?Cytat:
Zamieszczone przez szymony
Canon 20 D :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez mruczek
Proponuje przescieradlo / zaslonke, stolek 2 lampki / lampe blyskowa na fotoceli + prosty kompakt + statyw + odrobina checi = samodzielnie wykonane ,dobre zdjecie . Potem moment w PSie i na formacie 9x13 mamy 6 szt fotek za kilkadziesiat geroszy.Cytat:
Zamieszczone przez mruczek
Pozatym ludzie majacy studia/ zaklady foto zazwyczaj wiedza o co chodzi. Sa tez tacy co maja pomieszczeni mini lab 3 dni szkolenia i jada z koksem... tych przemilcze.
Co do "zawianych" weselnych fotografow to nie slyszalem nie widzialem. A troche osatnimi czasy wesel sie przezylo i o wielu slyszalo. Moze to tak lokalna specyfika?
Hmmm...mam troche inne podejscie...nie ma cen ustalonych z gory ( i tu sie pojawia sprzeciwy itd itd ) .... albo inaczej:) jest sobie zleconko wycenilem je na 3.500 zl za 200 zdjec...tzn 200 fotek juz do oddania - po znajomosci wiadomo a ja dostalem odp ze nie bo wtedy da kolesiowi co zrobi mu to za 800 zl....no sorki ale moim zdaniem to jest psucie cen...bo za zdjecie wychodzi 4 zl!!!! no przepraszam bardzo...no ale mniejsza o to
brak ustalen z gory....wiec jest sobie kwota X ktora moge wziasc za slub lecz biore pod uwage ze tak powiem stan majatkowy ludzi (troche glupio brzmi i wogole) w sensie ze jezeli ktos moze zaplacic z wieksza sume bo naprawde ma takie mozliwosci to nie widze sensu np za 600 zl robic foty na slubie bo to juz bedzie wg mnie psucie troche rynku a jezeli naprawde jest ktos ktory jak mowicie zarabia 1000 zl na miesiac no to bez sensu zdzierac z takich ludzi grube ("grube") pieniadze...ja bym nie chcial w sumie uslyszec ze nikt sie nie podjmie takiego zadania za marne pieniadze i nie bede mial fotek z pamietnego dnia...ale trzeba przyznac ze fotografia kosztuje i ludzie nie rozumieja jednak ze tzw "cykanie fotek" - boshh nie lubei tego slowa - jest kosztowne!! ale wyjatki czasem mozna zrobic np dla rodziny kowalskich co nie stac na jakies sielankowe zycie!
suma sumalu zanizenie cen ble!!! ale bvadzmy czasem ludzmi:)
wiem wiem wyszlo z tego maslo maslane tze jestem za a nawet przeciw:)
pozdro
W sumie się z Tobą zgadzam z tym że w praktyce różnie to bywa. Jeśli komuś zrobisz za mniejsze pieniądze to za chwilę kolejny klient może zacząć się awanturować dlaczego z niego chcesz zedrzeć. Tak to już jest że ludzie nie patrzą ile coś jest warte tylko dlaczego mają płacić więcej od innych. Ja miałem już takie przejścia i nie będę tego powtarzał, szkoda nerwów - pisałem już kiedyś o tym na grupie.Cytat:
Zamieszczone przez C41photocrew
Pozdrawiam
no w sumie...szczerze to nie da sie tego ocenic i najgorsze jest to ze jednak niektorych ludz stac na sesje ze naprawde grube pieniadze to sa jdnak dusigroszami wola wydac jak najmniej! a tak szczerze to najgorzej sie wychodzi chyba jak sie robi po znajomosci.....lub znajomemu....bleh
ja w sumei robilem kuzynowi slub i wywolalem 10 odbitek na fakturowanym papierze...szczerze nie wzialem nic ale to chyba logiczne ze to moj prezent...:)
nie rozumiem troche polakow....jak najtaniej i jak najlepiej...i przycinac jak sie da...a co najgorsze OT ale bylem dostawca pizzy przez dlugi okres czasu...i co mnie dobijalo ze mlodzi dziani ludzie ni ch... napiwku a npo babcia wnuczkowi kupowala pizze i rzucala z marnej renty nawet po 5 zl...no przepraszam bardzo.....mentalnosc ludzi jest dziwna...
Naprawde szkoda, że zmieniłeś zawód :mrgreen: dostawca pizzy to lepsze niż foto :-PCytat:
Zamieszczone przez C41photocrew
Jedną z cech wolnego rynku jest, że nieuczciwi szybko z niego wypadają bo...
Zdjęcia na ślubie to taka sama usługa jak wymiana opon na zimowe, wyrwanie zęba u dentysty czy wywóz smieci. Obie strony mają prawo znać cenę transakcji z wyszczególnieniem co za co i ile. Jakbyś nie wiedział to podobno to jest nawet wymagane przez prawo. Podejście "pogadamy jak zrobię" bardzo łatwo może sprowokować odpowiedz "spieprzaj dziadu" :mrgreen:
a nie nie:) troche sie nie rozumiemy:) cena + co za co itd przed:) ale chodiz o stala kwote X ktorej sie np trzmam...zawsze mozna sie dogadac ale z rozsadkiem:)
http://www.fotocentrum.com.pl/sluby.php
panowie ale my chyba zyjemy w odrebnych swiatach , zobaczcie ile za slub bierze facet z zakladem co ma dodatkowo 5D
w świnoujsciu przecietna pensja to 700zl, zadenegoprzemyslu jedynie turystyka
w sezonie, kiedys zamozne miasto a teraz co 50% z mojego rocznika wyjechalo dopracy za granica i wy mi powiecie o psuciu cen!
no ale sa zdjecia i zdjecia....poza tym czym foci .. jego sprawa moze ma takie potrzeby.....mnie do kupna 5d naklania tylko wielkosc matrycy czyliw wieksze to juz moznqa powiedziec wydruki....lecz szczerze wole kupic sobie mamyia i po sprawie bo z tego co pamietam cyfra misialby miec z 130mpx zeby dorownac sredniemu formatowi:) ale to OT
hm tanie te pakiety:P
ale te zjezdzane tla z malunkami:P full wypas wyj....bka:D orki jak kogos urazilem ale nienawidze tego ijedzie mi zawsze mega wiocha!!!!