Wydając je możesz się pozytywnie zdziwić ;-)
Wersja do druku
Czy ten Tamron zastąpi mi lampę przy robieniu zdjęć w domu- Kit bez lampy często nie dawał rady (nie mam żelaznych rąk i sporo zdjęć było poruszonych). Ogniskowa 50 jest za wąska i trudno mi się obejść bez szerszego końca. Zastanawiałem się przez chwilę nad Canon 17-85mm is usm, ale to już dość leciwa konstrukcja i spotkałem sporo dość nieprzychylnych opinii. Mam na sprzęt 1200-1300 jeśli mnie przekonacie do tego Tamrona VC to pozrzędze żonie może coś dorzuci ;-)
a moze canon 35/2????
Do robienia w domu misisz mieć szeroki kat czyli na cropie cos ok. 18 lub mniej i jednak polecałbym zoom a nie stałkę. Widzę, że masz już tele więc skłaniałbym się do spacerzooma jakiegoś jasnego. Gdzieś widziałem też Sigmy, które miały światło 2,8-4,5 czy jakoś ale nie znam się na Sigmach... No i jeszcze kwestia kupienia dobrej sztuki bez FF albo BF.
Tu znalażełem używanego 15-85 Canona.. Trochę więcej niż planujesz, ale to jest fantastyczne szkło z tego co koledzy chwala tu na forum
http://allegro.pl/polroczny-canon-15...722623343.html
Z tego co piszesz to poszukałbym tamrona 17-50/2.8 bez stabilizacji, ewentualnie zainteresował się którąś z sigm 18-50/2.8 bądź 17-70 a różnicę zostawił na lampę.
Właśnie - fantastyczne, tylko 2000 to nie 1300,- Dla mnie było warto, dla kogoś innego niekoniecznie.
Szybki strzał - zdjęcie prosto z body, zapis jpeg [s] duża kompresja, sRGB - z łapy. Reszta EXIF :)
Pozdrawiam.Kod:http://www.mediafire.com/i/?x15m5616ojxzor8
I tak i nie. W dzień będzie można spokojnie robić zdjęcia w pomieszczeniach na wyższym ISO, jednak na pewno pojawią się problemy typu przepalone okno, ciemno w domu. Wieczorem na wyższych ISO też coś się pewnie będzie dało ugrać, jednak na pewno żadnych dzieci i dynamicznych ujęć.
Z lampą masz ten komfort, że możesz sobie ją odbić od ścian/sufitu i dzięki temu bardzo naturalne światło uzyskujesz, jednocześnie pozwalając sobie na dynamiczne ujęcia, bo lampa zamrozi ruch.
Kup Canona 18-135 IS - będziesz mieć zdjęcia nie gorsze niż z KIT-a i duuużo większy zakres. No i w budżecie się zmieścisz! Ja do 18-55IS dokupiłem C18-135IS i praktycznie wszystko nim robię, KIT-a zabierając tam, gdzie mi zależy na małej wadze. Polecam również przy zakupie wybór najlepszego z kilku egzemplarzy - wystarczy porównywać zdjątka na kompie i zaraz widać, który lepszy.