Skąd takie skojarzenia kolega bierze ? Osobiście znam paru zawodowców uzywających z powodzeniem cropa :) Oczywistym jest, że nie każdy zaczyna od FF a wręcz przeciwnie . IMHO 50D/60D to niezły wybór jak na początek.
Wersja do druku
Ja moim skromnym zdaniem, jeżeli nie masz zamiaru robić zdjęć aby na nich zarabiać pomyślałbym nad bardziej uniwersalnym szkłem, a za razem dobrym optycznie:
Canon EF-S 15-85 3.5-5.6 IS USM
Zakres jest taki w sam raz: od szeroko do portretowo.
Nowe body hm... Raczej nie znajdziesz już ani 40D ani 50D. Niestety 60D jest stosunkowo drogie jak na Twój budżet, bo aż 4,8 tyś z lampą 430EX II w Euro.
Moze faktycznie 4-5 tys to malo...Skoro bralbym na raty to mozna zwiekszyc przedzial mysle ze 6 do MAX 7 tys. Co Wy na to ? z takim przedzialem mozna juz powalczyc o dobry sprzet ?
Zdjec nie bede robil zarobkowo ale chcialbym mozliwe najlepszy sprzet za ta kwote co mam do wydania.
Musi być Canon ? To Twój wybór tylko dlatego, że bawiłeś się chwilę 40D ?
Nie. na studiach nie raz robilem fotki Canonem i nikonem, sony i nie tylko i najbardziej mi podpasowal Canon i jakos do tej firmy mnie ciagnie.
Zastanów się czy nie lepiej odłożyć trochę kasy we własnym zakresie niż brać sprzęt na raty z lichwiarskim procentem. Osobiście nigdy bym się na takie coś nie zdecydował i wychodzę z założenia że jeżeli mnie nie stać to nie kupuje. Ale to Twoja decyzja.
Co do sprzętu, to moim zdaniem, idealnym zestawem byłby Tamron 17-50 + Canon 70-200 f/4 + 50/1.8, a do tego 40D, lub jeżeli budżet pozwoli 50D. Lecz wiadomo, że ani 40D, ani 50D nie dostaniesz nigdzie na raty
Yakuza jesli Ty zarabiasz tyle ze z 2 wyplat mozesz odlozyc na pzadny sprzet to gratuluje pensji, ja niestety nie zarabiam takich pieniedzy.
Idac takim mysleniem to w tej chwili nie mialbym LCD'ka, PS3, nowego kompa (oczywiscie kupione nie w tej samej chwili) ale gdyby nie kredyt to pewnie nadal bym ogladal filmy z 14" tv kineskopowego...
Przy kupnie TV+PS3 zaplacilem 200zl (i to bylo ubezpieczenie od utraty pracy itp a nie od oprocentowania )wiecej na caly okres splacania sprzetu, chyba to nie jest AZ tak duzo. Miesieczna rata nie rujnowala mi mojego portfela a zawsze mialem gotowke na inne wydatki czy tez przyjenosci.
Oczywiscie przy ratach trzeba troche nadplacic za sprzet ale cos za cos. No i mozna czasem trafic na raty 0% wiec nie jest az tak zle. Splacasz w rownych ratach bez % i masz nowy sprzet w domu.
Jeśli nie musi to być Canon i zakup na raty (determinuje to zakup nowego sprzętu), to idź, pomacaj, popstrykaj sobie...Nikonem D7000. Do tego 16-85 i nieznacznie przekraczasz 5k. W Canonie, z dwucyfrowej serii nie dostaniesz takiej puszki. Nikonowskie 16-85 też jest niezłym, uniwersalnym szkłem. Na początek powinno Ci wystarczyć. Z czasem dokupisz sobie jakąś stałkę lub tele, w zależności od potrzeb.
Edyta: Nie porównuję 60D, do D7000, bo to "tap żenadl" :)Weź do reki obydwie puszki i już nawet nie porównując ich specyfikacji tech. wiesz, którą wybierzesz :)
Wracajac do tego co bylo na 1stronie: fajnie to wyszlo - FF to duzy format, apsc to sredni fotmat, a 4/3 to maly format :)
I apropo szufladkowania sprzetu: 1Ds uzywany przez amatora, jest aparatem amatorskim, natomiast 40D uzywany przez profesjonaliste jest aparatem profesjonalnym. :mrgreen: ;)