ehhhhhh...
http://relax-foto.pl/filmy_prof_neg.html
Wersja do druku
ehhhhhh...
http://relax-foto.pl/filmy_prof_neg.html
pierwsze pytanie, czy możesz ufać swojemu światłomierzowi w komórce, znaczy cyfrówce. znaczy czy cyfrowe 100ASA, równa się 100ASA filmu. jeśli tak, to wiedz, że efekt Schwarzschilda przypisany jest do filmu. inny jest dla np. acrosa, a inny dla ilforda. poszukaj w sieci specyfikacji filmów, powinno być w nich wszystko opisane.
jeśli chodzi o filmy kolorowe, to ja robię najczęściej na kodakach i w ich przypadku, niezależnie czy to będzie ektar100, czy portra400 dodaję do naświetlania 1EV, czyli na Twoim przykładzie wskazane 4 minuty, wydłużam do 8 minut.
pozdrawiam!
Dziękuje -właśnie założyłem na dzisiaj ektara 100 ( po 4-5 minutach na cyfrze robi się troszkę szumu, wydaje mi się, że na filmie bedę miał lepiej i chcę zobaczyć efekt )
Dzieki rbit9n nie myslałem, że aż tak dużo coś tam pamiętałem ale wydawało mi się, że ok. 15-20% dłużej wystarczy.
Czy przy powiększaniu stosujesz filtry korekcyjne typu CC, czy nie ma takiej potrzeby ?
nie, nie używam filtrów. uważam, że zdjęcia wyglądają naonczas bardziej naturalnie.
możesz założyć filtr, ale wtedy będziesz miał dominantę niebieską (przykład na poprzedniej stronie.
jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Jeśli jest światło żarowe to polecam NPL 160, dobry film do długich naświetleń. Od 1/30(to jest najkrótszy czas dla tego neg.) do 2sek. w ogóle nie wymaga korekcji filtrów CC.
Nie wiem co tak długo naświetlasz cyrfą, ale nie polecam takich czasów(4min) ze wzgl. na bardzo nagrzewającą się matrycę.
Zrobisz jak uważasz.
pozdrawiam,
A.
Wiem, że się nagrzewa - do 5-8 minut jest OK, potem na brzegach zdjęcia uzyskuje się czerwony zafarb z przegrzanej matrycy ale wygląda to nawet ciekawie.
do 128 sekund bez korekty (czasu i barwy) można naświetlać provię 100F [RDP III]. to żadna tajemnica, piszą o tym w specyfikacji.
z czarno-białych podobną wytrzymałością charakteryzuje się acros, o!
pozdrawiam!
Szfarchild zależy od filmu, ale generalnie, im dłuższy czas naświetlania tym dłuższa korekta. Znajdziesz w sieci :)